НОВИНИ

350 000 сгради в Румъния са опасни при силно земетресение

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 18.02.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

350 000 сгради ще бъдат сериозно повредени при евентуално силно земетресение в Румъния, според анализ на Департамента за извънредни ситуации. При по-сериозен трус най-засегнати ще са окръзите Бъзъу, Прахова, Галац , Букурещ и Вранча.

Несигурни и безсилни. Така се чувстват румънците след трусовете, разлюлели земята в последните дни. Страховете им се подсилват още повече, след като излезе доклада на Департамента за извънредни ситуации. В него се посочва, че 75 болници и над сто училища в Румъния попадат в зоната на сеизмичен риск.

От вчера представители на 9 министерства правят оглед на опасните сгради. Те ще бъдат укрепени с държавни средства, а от понеделник по 30 местни телевизионни канала започва информационна кампания - "Не трепери, когато земята трепери!"

Адриан Неделя познава всяка сграда в Гюргево, защото е работил като пожарникар 15 години. Съмнява се, че при евентуално силно земетресение жилищните блокове ще издържат.

"Сами виждате, че сградите са стари, строени са преди 89-та година и нямат противоземетръсни елементи. Само новите хотели имат и при едно силно земетресение ще има големи загуби и материални и човешки. Освен това е много разпространено у нас хората без проект да разрушават стени в апартаментите си, за да имат повече пространство. Със сигурност, не сме готови за евентуално земетресение. Трябва първо старите сгради да се укрепят", каза пожарникарят.

Далия Деча преподава румънски в най-стария колеж в Гюргево, който е паметник на културата. След последните трусове затворили няколко кабинета, защото са с напукани стени.

"Специално тази сграда не е ремонтирана и няма да я използваме, докато не се укрепи. Следващата седмица ще дойдат от общината, за да я огледат. Тук учат 1500 деца и след земетресенията отново имахме обучение как да ги евакуираме в случай на извънредна ситуация. Тестове правиха и учениците, идваха пожарникари, от Червения кръст също, за да разиграем различни сценарии. Молим се да не се случва нищо лошо", казва тя.

"Неизбежно е, при това разкопаване и използване на подземните ресурси, със сигурност ще има още земетресения и от новото строителство нищо няма да остане. Старото по-може да издържи, защото тогава материалите са били по-качествени", казва Върбан Мирча.

В 90 точки на Румъния са разположени специални контейнери с оборудване за търсене и спасяване на хора, а на терен веднага могат да бъдат изпратени 8000 пожарникари.

"Имаме модерна техника и екипировка, това се видя и при земетресението в Турция и Сирия, наши екипи помогнаха много и извадиха от руините оцелели. Поддържа се постоянно техниката и се подобрява. А това е едно приложение, разработено от Департамента за извънредни ситуации", обясни Адриан Неделя.

Най-силното разрушителното земетресение в Румъния е било преди 46 години във Вранча, когато загиват 1500 души, а 35 000 остават без домове. Жертви имаше и в България.

Репортер: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец победи Ямбол и запази петото място в НБЛ
Черноморец победи Ямбол и запази петото място в НБЛ
Шестима души са обвинени за смъртта на мигрантите край Локорско
Шестима души са обвинени за смъртта на мигрантите край Локорско