НОВИНИ

4 малки деца са ранени при нападение с нож във Франция (СНИМКИ)

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:08, 08.06.2023 (обновена)
6747
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Четири малки деца и двама възрастни бяха намушкани с нож в парк във френския град Анси. Нападателят е сириец, търсещ убежище във Франция. Той бил прострелян от полицаи и заловен. Мотивите му за зловещата атака все още не са ясни. Две от децата и възрастен мъж са в тежко състояние. От Лондон потвърдиха, че едно от пострадалите деца е от Великобритания.

Било малко преди 10 часа сутринта, когато писъци и викове "Бягайте" огласили парка край езерото в Анси. По това време там вече било пълно с хора. Имало няколко класа с ученици.

Детската площадка също била пълна. На нея четири деца под тригодишна възраст, някои от които били в колички, се оказали мишени на нападателя.

Когато минувачи видели зловещата сцена, започнали да викат нападателя, опитвайки се да го примамят към себе си и да го накарат да се махне от площадката. Мъжът продължил да бяга в парка, търсейки още мишени. Избирал жертвите си на случаен принцип.

Следващи нападнати били възрастна двойка. Тежко ранил мъжа. Чистачите на парка се опитали да спрат нападателя и едва не пострадали.

Полицията пристигнала 4 минути след подаването на сигнала. Времето било достатъчно, паркът в Анси да се превърне в ад. Полицаи простреляли мъжа в краката и го заловили.

За нападетеля се знае, че е сирийски гражданин на 31 години. Без полицейско досие. Женен за шведска гражданка. Баща на 3-годишно дете. Той често пътувал до Франция, където миналия ноември кандидатствал за убежище. Но през април тази година получил статут на бежанец в Швеция.

"Нацията е в шок", написа в Туитър френският президент.

Трагедията предизвика болка и гняв във всички лагери на френския парламент. Заради атаката в Анси Националното събрание запази минута мълчание.

"Разстроен съм и в същото време съм ядосан от тази трагедия. Разследването ще установи обстоятелствата, но изглежда, че извършителят има същия профил, който се среща при такъв тип атаки. Трябва да си вземем поуките - без наивност, а със силна воля", заяви Ерик Сиоти, председател на "Републиканците".

Анси се намира във френските Алпи, близо до границата с Швейцария и Италия. Градът е курортен, с репутацията на красиво и спокойно място за отдих.

Снимки: БТА/БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските национали се събират на лагер в Разград на 12 юни за евроквалификациите срещу Литва и Сърбия
Българските национали се събират на лагер в Разград на 12 юни за евроквалификациите срещу Литва и Сърбия
Сигнали за насилие в детска ясла в Бургас
Сигнали за насилие в детска ясла в Бургас