НОВИНИ

8 полицаи са загинали при сблъсъците в Казахстан

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:17, 05.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В ООН следят ситуацията в Казахстан с безпокойство. В страната е въведено извънредно положение заради избухналите безредици след покачването на цената на газа.

Осем полицаи и членове на Националната гвардия са убити по време на сблъсъците. Над 300 други служители на реда са ранени. Протестиращи са влезли в бой и с военни. Правителството беше разпуснато.

Протестиращи превзеха международното летище в Казахстан

Хиляди излязоха по улиците на втория по големина град Алмати и днес. Стигна се до палежи и сериозни сблъсъци със силите на реда. Няколко десетки души нахлуха в кметството и в зданието на Съвета за национална сигурност и го превзеха.

Бившият президент Нурсултан Назарбаев беше свален от ръководството на влиятелния Съвет. Протестиращи завзеха за кратко и международното летище в Алмати. Силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръснат множеството. Шефът на полицията в Алмати обяви, че екстремисти и радикали са грабили и нападали и били 500 мирни граждани.

Президентът Касим-Жомарт Токаев заяви, че няма да напусне столицата Нур Султан. Той обеща връщане на старите цени на газа, но протестите продължиха.

"Каквото и да става, ще остана в столицата. Мой дълг по конституция е да бъда с народа си. Заедно ще преодолеем тези мрачни времена в историята на Казахстан. Нека излезем от тях силни. Скоро ще направя нови предложения за политически промени в Казахстан. Продължавам да подкрепям последователни реформи", каза Токаев.

Касим-Жомарт Токаев смята безредиците за водени от терористи. Той заяви, че се е обърнал за помощ към ръководителите на страните от Организацията на Договора за колективна сигурност. В нея, освен Казахстан, влизат и Русия, Таджикистан, Армения, Киргизстан и Узбекистан.

Недоволството в Казахстан пламна още във втория ден на Новата година заради поскъпването на газа в богатата на природен газ и нефт страна. Цената на втечнения газ се покачи двойно - от 12 на 24 евроцента. В някои градове протестиращите поискаха и спиране на ваксинацията и намаляване на цените на битовите услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топло за сезона и в четвъртък, рязко застудяване в петък
Топло за сезона и в четвъртък, рязко застудяване в петък
Джокович е задържан на летището в Мелбърн
Джокович е задържан на летището в Мелбърн