НОВИНИ

И Варна, и Бургас влязоха в тъмночервената зона (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:41, 05.01.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Още
Слушай новината

От днес още две области влязоха в тъмночервената COVID зона. Така освен София-град и Перник, вече и Бургас и Варна минаха 500 на 100 000 заболели. На този етап не се предвижда въвеждане на нови противоепидемични мерки.

COVID обстановката в Бургаска област започва да се усложнява. 85% от леглата в региона са заети, а за последното денонощие през триажния център на най-голямата болница в Бургас са преминали 40 души, 19 от тях са хоспитализирани.

От лечебното заведение, където е разкрито единственото COVID отделение за деца казват, че има ръст на малки пациенти.

Ани Георгиева придружава 10-годишния си син, който е настанен в Инфекциозното отделение в Бургас с доказан COVID-19.

"С пневмония беше приет, а първите симптоми бяха кашлица и висока температура. Изключително съм доволна от Инфекциозното отделение, от докторите, от сестрите, от всички", заяви Ани Георгиева.

"Имаме нарастване на броя на децата, които са в Инфекциозното отделение. Към момента те са 11, лекуват се с техните придружители", допълни д-р Светослав Тодоров, заместник-директор на УМБАЛ-Бургас.

В кабинета на единствения детски пулмолог в Бургаско ежедневно минават малки пациенти с грипоподобни симптоми.

"Много трудно само по симптоми бихме могли да кажем, че при децата специално, че детето е болно от COVID. По-скоро епидемиологичната връзка с болни в семейството е повод да се направят тестове и тези тестове се оказват положителни. С всяка нова вълна се подмладява населението, което се заразява", добави д-р Жени Стоичкова.

Още преди Нова година има разкрити кабинети в Бургас за имунизация на деца срещу COVID, но едва днес родителите на 20 деца са изявили желание за ваксина. Във Варна само две са децата в болница с коронавирус. Кривата на заболеваемостта в региона обаче е скочила внезапно.

"Нивото на заболеваемост вече е 530. Това е 14-дневната заболеваемост на 100 000 души население, като имайте предвид, че през вчерашния ден, 4 януари, беше само 464. Предполагам, че това е на база на миналите коледни и новогодишни празници, тоест събиранията на хората и липсата на дистанция", каза още д-р Петър Янев от РЗИ-Варна.

И в двете области - Бургас и Варна, към момента не се предвиждат нови противоепидемични мерки. Здравните власти са в готовност да увеличат леглата, ако има необходимост.

Репортери: Давид Сукнаров и Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставиха паметна плоча пред дома на Блага Димитрова в София
Поставиха паметна плоча пред дома на Блага Димитрова в София
Фаталният участък на "Струма" е с нова мантинела и маркировка, експерти откриха недостатъци
Фаталният участък на "Струма" е с нова мантинела и маркировка, експерти откриха недостатъци