НОВИНИ

90 нови случая на коронавирус у нас

bnt avatar logo
от БНТ
08:00, 24.04.2020
8823
Чете се за: 01:33 мин.
Здраве

Новозаразените с коронавирус за денонощието са 90. От тях в болница са постъпили 21. Активните области са 13. Общият брой на заразените е 1171 души, каза на брифинга на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Увеличение е с 8,3% от вчера до днес. Активните случаи са 890.

Най-много нови случаи на заразени с коронавирус в София - 29. От тях - 26 са амбулаторни и 3-ма души са приети в болница.

Във Видин са 18 случая.

Плевенска област - 12, от които 9 души са от завод "Мизия"и трима са техни контактни лица.

В Благоевград има 11 нови случая.

В Кюстендил и Сливен има по 5 новозаразени. В Русе новите случаи са 3, в Ямбол - 2.

В Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив има по 1 нов случай.

Имаме 10 нови случая на заразени деца. В Благоевград са 3, София и Видин по 2 деца, Кюстендил - 1, Перник - 1 и Бургас - 1.

Децата не са хоспитализирани. Те са в стабилно състояние, със симптоми на грип, уточни ген. Мутафчийски. Той подчерта, че при децата болестта протича леко, но се изчиства много трудно. Първото болно дето от Бургас повече от месец не може да изчисти болестта.

Медицинският персонал са 129 случая вече, 11% от всички заразени, 34 са новите случаи.

Според експертите, причините за това е в неизпълнението на мерките за безопасност и в подценяването на опасността.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Препоръката ми към всички работещи, тези които са в най-рисковите места, са да са предпазени, защото виждат риска и се пазят, но тези които си мислят, че не се отнася до тях, ето такъв е резултата, не ми е приятно да го казвам на колегите, но истината е, че те все още на някои мяста не ползват, както трябва. В началото имаше опрадвания нямаме достатъчно лични предпазни средства, сега няма болница която да няма. Няма такава и то от най-висок клас ФФ-52, ФФ-53.

Излекувани са 193 души - 16,5% от всички заразени.

Още двама души са починали, общият брой е 52 души - 4,4% от случаите.

Починали са мъж на 71 години в Александровска болница с много придружаващи заболявания и жена на 85 години от "Пирогов", също с придружаващи заболявания.

270 души са в болница, 37 са в интензивни отделения.

Ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че се наблюдава ръст на новозаразените не само у нас, но и в повечето страни по света.

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев е бил на проверка във Видин и заяви, че "към вчерашна дата има 13 пациента, които са лежащи". Трима от тях са от старчески дом и 25 души персонал, които са пръснати в различни отделения. Прави впечатление, че тези хора работят в различни отделения, което благоприятства разпространението на вируса сред персонала, каза той.

Повечето новооткрити случаи са в изследваните огнища, каза ген. Мутафчийски. При случайните тестове повечето са отрицателни, на 200 теста се открива по един заболял, каза той.

Ген. Мутафчийски беше категоричен, че България има едни от най-либералните мерки и дано това не се окаже негативно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава тестването във "Факултета" и "Филиповци"
Продължава тестването във "Факултета" и "Филиповци"
Осем новозаразени медици с COVID-19 във Видинската болница
Осем новозаразени медици с COVID-19 във Видинската болница