НОВИНИ

Александър Везенков: Отиваме на финалната четворка в Евролигата по-подготвени от миналата година

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:21, 17.05.2023
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Александър Везенков Саша
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българската баскетболна звезда Александър Везенков даде интервю малко повече от два дни преди старта на финалната четворка в Евролигата, в която той и неговият Олимпиакос ще участват за втори пореден сезон.

Преди година грандът от Пирея отпадна в полуфиналите от бъдещия шампион Анадолу Ефес, а Везенков разкри и какви са спомените му за онзи мач.

"Изиграх най-лошия си мач в най-лошия момент. Това оставя горчивина, но година по-късно вече не изпитвам такава. В баскетбола трябва да имаш къса памет, да продължиш да работиш и да знаеш, че усилията ти в един момент ще бъдат възнаградени", коментира баскетболистът.

Звездата на Олимпиакос говори малко повече за това каква е атмосферата в тима през настоящата кампания и след това сподели какво мисли за "Идеалната петица на Евролигата" през сезона, в която попадна и самият той.

"През този сезон имахме трудни мачове, но в отбора се чувстваме близки и създадохме страхотна химия. Отиваме на финалната четворка в Каунас по-добре подготвени. Ще видим дали ще успеем или не. Досега направихме успешни стъпки и постигнахме две от целите си – да завършим първи в редовния сезон и да се класираме за полуфиналите. Борим се през целия сезон и си поставяхме краткосрочни цели, които изпълнихме. Независимо, че е клише, шансовете на всички отбори са 50:50. Няма значение какво се е случило в редовния сезон, защото сега говорим за един мач. Тимът на Монако има всичко – талант в нападение, енергия и атлетизъм. Но ние сме готови", заяви Везенков.

"Имам някои въпроси. Например как може Майк Джеймс и Уейд Болдуин да не са в петицата. Не знам как гласуват хората. Не казвам, че останалите момчета не заслужават, но когато се избират само петима, трябва да има някакви критерии", добави той.

На финала на разговора българинът разкри, че с всяка една година се стреми да става все по-добър и посочи кои са основните разлики между Евролигата и НБА, където според мнозина ще се подвизава Везенков през следващия сезон с екипа на Сакраменто Кингс.

"Всяко лято си поставям целта да стана по-добър. Дали успяваш е резултат от много фактори, но прогресът на отбора и фактът, че сме във Финалната четворка на Евролигата за втори пореден сезон, играе важна роля", заяви Александър Везенков.

"НБА е напълно различна лига от Европа. Там има много повече пространства, отколкото тук. Всеки има различна представа за това как един баскетболист може да бъде ефективен в Европа и в НБА. За да стигна до тук на мен ми бяха необходими работа, разбиране, възможности от треньорите ми, а също и късмет. Един мач, един изстрел или една ситуация могат да променят съдбата ти, така че късметът означава да бъдеш подготвен да се възползваш от възможността", завърши спортист №1 на България за 2022-а година.

Александър Везенков и Олимпиакос ще играят в първия полуфинал на тазгодишната финална четворка в Евролигата, а техен съперник ще бъде екипа на Монако. Двубоят е този петък (19 май) от 18.00 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Сити и Реал Мадрид определят вторият финалист в Шампионската лига
Манчестър Сити и Реал Мадрид определят вторият финалист в Шампионската лига
Ансамбълът ни за девойки спечели сребърен медал в многобоя на европейското първенство в Баку
Ансамбълът ни за девойки спечели сребърен медал в многобоя на европейското първенство в Баку