НОВИНИ

Александър Зверев срещу Пабло Кареньо-Буста е първият полуфинал на "US Open"

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:13, 09.09.2020
Чете се за: 02:24 мин.
Тенис
александър зверев пабло кареньо буста първият полуфинал open

И на двамата тенисисти им се наложи да правят трудни обрати по пътя им към голямата четворка в Ню Йорк.

Александър Зверев се справи с 3:1 сета срещу Борна Чорич, докато Кареньо-Буста прекъсна силната серия на Денис Шаповалов.

Зверев излезе срещу Чорич в борбата на абсолютните дебютанти на четвъртфинал на "Флъшинг Медоус". Срещата започна превъзходно за хърватския представител, който бе неудържим в първия сет след 1:1.

Серия от пет безответни гейма донесе преднина от един сет на световния номер 32 и солидна основа, която да използва за атака на първия си полуфинал в Шлема.

Силната игра на Борна продължи и това му осигури и пробив аванс в средата на втория сет.

Това подейства събуждащо за Зверев, който заигра по агресивно и това даде резултат в осмия гейм. Стигна се равенство, след което два превъзходни форхенда от ракетата на германеца, възстановиха равенството в сета.

Последваха няколко гейма без пробиви и логично развръзката трябваше да се реши след тайбрек. В него отново двамата се движеха близко един до друг, но решаваща грешка на Чорич при 5:4 за Зверев, даде на германеца два сетбола.

Хърватинът отрази първия на собствен сервис, но при втория прати топката в мрежата и така резултатът в сетовете бе изравнен.

Световният номер 7 използва натрупаната инерция и осъществи ранен пробив в третата част, който обаче бе моментално върнат от Чорич.

При 2:3 Зверев бе изправен пред угрозата за втори пореден път да изгуби подаването си , но отрази и двете точки за пробив, за да изравни за 3:3.

В следващите минути сервиращите бяха убедителни и така се стигна до още един тайбрек. Този път немският представител нямаше никакви проблеми и след 7:1 точки поведе с 2:1 сета.

Четвъртата част започна комфортно и за двамата като в първите четири гейма никой от двамата нямаше трудности на сервис. В петия обаче няколко неточности на Зверев отвориха три поредни шанса пред Чорич да пробие.

За разлика от много други случаи, в този германецът не трепна, отрази и трите брейкбола, после спаси още един и в край на сметка успя да се измъкне от тежката ситуация.

В следващия гейм на свой ред Зверев пропусна шанс за пробив, но в осмата част брилянтен минаващ удар от форхенд му осигури безценен аванс от 5:3 и шанс да затвори мача на собствен сервис.

Борна Чорич обаче бе решен да се бори до край и дори успя да отрази два мачбола. При третия обаче бомбен сервис на германеца сложи точка на спора и осигури на Александър Зверев за първи път място в полуфиналите на US Open.

Там негов съперник ще бъде Пабло Кареньо-Буста, който за втори път след 2017-та е само на едно стъпало от финала на "Флъшинг Медоус". В истинска гладиаторска битка продължила над 4 часа, испанецът се справи с младия талант Денис Шаповалов.

Мачът започна с бърза размяна на пробив, след което темпото на игра спадна. В осмия гейм обаче Шаповалов нанесе решаващия удар, пробивайки за втори път съперника си и след това затвори частта след 6:3.

Втората част бе фестивал на пробивите като двамата си размениха общо четири, при това поредни. Като цяло канадецът бе по-нестабилният като бе изправен пред цели 10 възможности да загуби подаването си, една от които бе сетбол в десетия гейм.

Все пак Денис се добра до тайбрек, където обаче Кареньо-Буста взе своето и след 7:5 точки изравни резултата в сетовете.

В третата част двамата отново си размениха по един пробив преди отново да се стигна до тайбрек. И този път испанецът излезе по-хладнокръвен и спечели дългия гейм със 7:4 точки, за да поведе в сетовете.

Само на сет от успеха обаче, в играта на родения в Хихон тенисист настъпи истинска криза. Това вдъхна увереност на Шаповалов, който бе безкомпромисен и след 6:0, вкара мача в решителна пета част.

Преди нея Кареньо-Буста поиска медицински таймаут, след който се завърна преобразен на корта. Испанецът бе неудържим на свое подаване, печелейки над 90% от точките си след първи сервис, а след като проби за 4:2 до края не изпусна инициатива и затвори петия сет с 6:3.

Така в четвъртък вечер Александър Зверев и Пабло Кареньо-Буста ще излязат в спор, който ще определи кой от тях ще достигне до първия си финал в турнирите от Големия Шлем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция и Хърватия повториха резултата от финала на Мондиал 2018 в Русия
Франция и Хърватия повториха резултата от финала на Мондиал 2018 в Русия
Пожар изпепели ведомството за евроинтеграция в Скопие
Пожар изпепели ведомството за евроинтеграция в Скопие