НОВИНИ

Аплодисменти за Георги Господинов на първия ден на Франкфуртския панаир на книгата

Георги Господинов
Снимка: Светлозар Желев
bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 19.10.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

С представяне на Люблянския манифест на четеното в първия ден на Франкфуртския панаир на книгата започна програмата на Словения - почетен гост на панаира. Трима автори бяха споменати с гордост, че вече са я подписали - Маргарет Атууд, която беше записала и кратко видео, Нобеловата лауреатка Олга Токарчук, и Георги Господинов, който беше в залата и беше аплодиран от всички, съобщава ръководителят на Националният център за книгата към НДК Светлозар Желев.

"Страхотно е Франкфуртския панаир на книгата да започне с аплодисменти към български писател", пише Желев в публикация в социалните мрежи, посветена на панаира.

Тази година България отново участва в Международния панаир на книгата във Франкфурт. Щандът на страната ни е организиран от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата.

На официалното откриване на националния щанд на страната ни на 75-ото издание на Панаира присъстваха Десислава Алексиева, председател на УС на АБК, Неделчо Михайлов, консул на България във Франкфурт, Борислав П. Петранов, директор на Българския културен институт в Берлин, Инго-Ендрик Ланкау, почетен консул на Република България за Федерална провинция Хесен, Георги Господинов, писател, носител на международната награда „Букър“ - 2023 г., Гванца Джобава, вицепрезидент на Международната асоциация на издателите, Джули Бергадо и Даниел Мартин Бренан, представители на Европейската асоциация на книготърговците, Антие Контиус, представител на мрежата „Традуки“, Маргит Валсо, директор на “NORLA”, Светлозар Желев, Национален център за книгата, както и представители на българските издатели и книготърговци.

Директорът на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов предаде специалното поздравление на министъра на културата Кръстю Кръстев към българските участниците в Панаира, както и поздравление от Григор Прожанов - извънреден и пълномощен посланик на България в Германия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еден Азар: Винаги съм казвал, че ще приключа веднага щом спра да се забавлявам на терена
Еден Азар: Винаги съм казвал, че ще приключа веднага щом спра да се забавлявам на терена
Валенсия, Монако и Виртус Болоня записаха победи в откриващите двубои от 3-ия кръг на Евролигата
Валенсия, Монако и Виртус Болоня записаха победи в откриващите двубои от 3-ия кръг на Евролигата