НОВИНИ

Арести по високите етажи в Черна гора: Задържани са бивш главен прокурор и висш държавен служител

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:41, 15.04.2024
Чете се за: 03:47 мин.
По света
арести високите етажи черна гора задържани бивш главен прокурор висш държавен служител
Слушай новината

Арести по високите етажи на властта в Черна гора. Задържани са високопоставени държавни служители по подозрение в създаване на престъпна организация и злоупотреба със служебно положение.

Зад решетките са бившият главен специален прокурор Миливое Катнич и Зоран Лазович - заемал ръководни длъжности в министерството на вътрешните работи. Двамата са били на постовете си по времето на вече бившия президент Мило Джуканович, а арестите са част от усилията на новите черногорски власти да изпълнят изискванията за присъединяване към ЕС.

Миливое Катнич и Зоран Лазович са задържани по време на полицейска акция в неделя следобед. Извършени са обиски на свързани с тях адреси в Подгорица, Цетине, Будва и Биело поле. Основното обвинение - злоупотреба с власт.

Името на бившия главен прокурор Катнич беше замесено в скандала около делото за т.нар. "Държавен преврат" през 2016 година, за което е фабрикувал доказателства. Тогава беше осуетен план за терористична атака и преврат в деня на парламентарните избори. Осъдени бяха руски и сръбски граждани, а също и черногорски политици сред които Милан Кнежевич - лидер на Демократичната народна партия, която е коалиционен партньор в сегашното правителство и председателят на парламента Андрия Мандич от проруската Демократичен фронт.

Катнич е бил главен прокурор от 2015 до 2022 година, когато е освободен заради несправяне с работата и критики, че осигурявал протекция на управлявалия в продължение на 30 години Мило Джуканович и кръга около него. Пред съда бившият главен прокурор беше представляван от служебен адвокат.

"Доколкото ми е известно, той не е пожелал да си наеме адвокат. Срещу него е повдигнато обвинение за участие в престъпна група и злоупотреба със служебно положение. Не знам подробностите, защото не присъствах на изслушването", каза Драгутин Дурутович, служебен адвокат на бившия главен прокурор Миливой Катнич.

Другият арестуван - Зоран Лазович - е пледирал невинен. Работи в Агенцията за за национална сигурност, бил е и началник на сектор "Борба с организираната престъплност" на полицията. Преди две години Специалната прокуратура повдигна обвинения за тежки криминални престъпления на сина му Петър Лазович.

Премиерът Милойко Спаич, който е начело на новото проевропейско правителство, изрази увереност, че с тези знакови арести Подгорица доказва, че работи активно по всички изисквания на Брюксел по пътя си към членство в ЕС.

"Приветствам непрекъснатата борба на прокуратурата срещу всички форми на престъпност и корупция. Тези действия свидетелстват за степента на проникване на организираната престъпност в институциите на системата, създадени по времето на бившите власти", коментира Спаич.

Подгорица очаква да влезе в Съюза през 2028 г., отворила е всички преговорни глави, а 3 от тях вече са затворени. Еврокомисарят по въпросите за разширяването Оливер Вархей посочи Черна гора като страната от Западните Балкани, постигнала най-голям напредък за присъединяването си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На тези избори ще вкараме Йорданка Фандъкова на първо място като депутат, обмисля Борисов
На тези избори ще вкараме Йорданка Фандъкова на първо място като депутат, обмисля Борисов
Нейнски: Конфликтът между Иран и Израел може да е част от голямото геополитическо преструктуриране на света
Нейнски: Конфликтът между Иран и Израел може да е част от голямото геополитическо преструктуриране на света