НОВИНИ

Асен Василев алармира: МРРБ бави парите по общинските проекти

„Може да не искате да защитите всички кметове, ама поне вашите кметове защитете“, призова Асен Василев ГЕРБ, БСП и всички партии

Николай Минков
от Николай Минков
13:04, 26.09.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
асен василев алармира мррб бави парите общинските проекти
Снимка: БТА
Слушай новината

Министерството на регионалното развитие и благоустройството бави пари по общински проекти. Това алармира в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"Последната седмица при нас пристигна доста, притеснителна информация от над 20 общини - пет общини във Видинско, две в Добричко, в Девин, Рудозем, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Панагюрище, Полски Тръмбеш, Павликени, Криводол и др. сигнализираха, че Министерството на регионалното развитие не подписва в срок договорите по общинската програма и при предоставени документи не отпуска авансите", обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Той припомни, че министърът на финансите Людмила Петкова е потвърдила, че има 1 милиард и 700 милиона лева в тазгодишния бюджет за общински проекти, като досега от тях са използвани само 50 милиона за аванси. Асен Василев зададе въпрос към МРРБ, защо те не обработват подадените от общините документи в срок. По време на редовното правителство, над 700 договора са подписани за три седмици. В момента има общини, в това число общини на ГЕРБ, общини на БСП, общини на „Продължаваме Промяната“, чиито договори се бавят и авансите не се изплащат от МРРБ, алармира Василев.

Най -притеснителното според бившия финансов министър е:

„Чува се, че пак са тръгнали комисионери по кметовете“, каза още Василев.

Той напомни, че идеята на общинската програма е всяка община по право и по Закона в бюджета да получава тези средства и да ги получи в срок, за да може да изпълни проектите. Асен Василев пита, защо 1 милиард и 700 милиона седят и чакат да стигнат до общините.

„Може да не искате да защитите всички кметове, ама поне вашите кметове защитете“, каза Асен Василев и отправи призив към ГЕРБ, БСП и всички партии да се задействат по въпроса. Според него има общини на ГЕРБ и кметове на ГЕРБ, които също не си получават парите и авансите.

Василев определи поведението на МРРБ като деструктивно, защото то забавя инвестиционния процес в страната. Това съответно ще забави и приходи в хазната от ДДС, когато тези пари се инвестират. Той напомни, че става дума за проекти за водопроводи, ремонти на училища, ремонти на тротоари и всичко друго, което общините са заложили да изпълнят в рамките на три години. По думите ми ако МРРБ забави парите, общините няма да имат достатъчно времето да си изпълнят проектите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и топло време до събота
Слънчево и топло време до събота
Турнирът "Дан Колов - Никола Петров" се завръща във Варна
Турнирът "Дан Колов - Никола Петров" се завръща във Варна