Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Асен Василев в Брюксел: Не намираме за балансиран пакета за собствените ресурси

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:09, 14.07.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Европа
асен василев брюксел намираме балансиран пакета собствените ресурси
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министърът на финансите Асен Василев участва днес в Брюксел в редовното заседание на Съвет „Икономически и финансови въпроси“ на ЕС. Дневният ред на заседанието включваше обсъждане на коригирания пакет за собствени ресурси от ново поколение, предложената от ЕК финансова помощ за Украйна в контекста на ревизията на средносрочната финансова рамка, реформата на Митническия съюз и други теми от дневния ред на ЕС.

България отбеляза, че не би било полезно сливането на дискусиите относно новите собствени ресурси в бюджета на ЕС и ревизията на многогодишната финансова рамка и финансовата подкрепа за Украйна. Обърна се внимание, че докато дискусията по собствените ресурси ще изисква повече време, то осигуряването на финансова подкрепа за Украйна е спешно. Министър Василев подчерта, че България подкрепя Украйна от самото начало и ще продължи да го прави.

Призова да се разгледат възможностите и законодателната база във връзка с възможността за използване на замразените активи на руската централна банка. Относно пакета за собствените ресурси заяви, че България не го намира за балансиран и че в него се съдържа само един нов ресурс, този на база на приходите от Механизма за въглеродна корекция на границите. Във връзка с останалите два нови ресурса отбеляза, че България е против ресурса на база на Европейската схема за търговия с емисии, тъй като той не се основава на нови приходи и с него единствено се променят сумите на приходите за националните бюджети и за бюджета на ЕС.

Що се отнася до новия статистически собствен ресурс на базата на корпоративните печалби финансовият министър акцентира, че той води до нови данъчни приходи за държавите членки. Вече има собствен ресурс на база на БНД и той следва да продължи да се използва, вместо да се правят опити за създаване на нови схеми, основани на теоретични печалби.

Сред акцентите в работата на Съвета бяха и предложенията за реформа на Митническия съюз. С нея се предлага нова визия за опростен и засилен Митнически съюз. Тя е важна и във връзка с дискусиите относно икономическата сигурност, по-добрия контрол върху веригите на доставки, както и във връзка с контрола на точките на входа и на изхода на ЕС. Като най-натоварена сухопътна граница на ЕС България подкрепя предложението, включително и поради факта, че със създаването на централизирано пространство на ЕС за митнически данни ще се улесни администрирането на митниците. България подкрепя и създаването на митнически орган на ЕС.

В рамките на посещението си в Брюксел министър Василев проведе двустранни срещи с колегите си от Швеция, Чехия, Словакия, Словения, Литва и Румъния по въпроси, свързани с дневния ред на Съвета. Той разговаря и с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и с вицепрезидента на ЕК Валдис Домбровскис. На тези срещи българският финансов министър запозна своите събеседници с напредъка на България по присъединяването на страната към Еврозоната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михал Квятковски спечели 13-ия етап на Тур дьо Франс 2023
Михал Квятковски спечели 13-ия етап на Тур дьо Франс 2023
Изпадналият във Втора лига Септември София продаде Атанас Кабов на Хебър Пазарджик
Изпадналият във Втора лига Септември София продаде Атанас Кабов на Хебър Пазарджик