НОВИНИ

Атанас Атанасов: Подслушванията са факт и са незаконни

bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 04.06.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Докога някой отвън трябва да ни казва какви са ни проблемите и че трябва да се вземат мерки те да бъдат решени, това попита в "Панорама" съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

По думите му понеже съобщението за санкциите дойде от високо място - от САЩ, затова и толкова силно отекна. Той приведе пример със скандалите около ББР, енергетиката, здравеопазването, "Автомагистрали" и т.н., които някак си нямат същия отзвук, защото сигналите за проблемите в тях идват от служебното правителство.

По темата с подслушванията Атанасов заяви, че той е гражданин, макар и лидер на политическа партия.

"Ще се явявам на избори. Аз не съм институция, нито съм орган, за да разследвам или да вадя каквото и да било. Какво знам или с какво разполагам е друга тема. Има институции за това", категоричен беше Атанасов.

Той обясни, че е подал публично сигнала за подслушванията през медиите като всеки един политик, който може да говори, но този сигнал беше потвърден от вицепремиера и от вътрешния министър, и от министър-председателя. Атанасов отбеляза, че служебното правителство среща огромна съпротива във връзка с изясняването на обстоятелствата около подслушванията.

Прокуратурата започва проверка на твърденията за подслушване на политици

Съпредседателят на "Демократична България" беше категоричен, че подслушванията са били незаконни и заяви, че знае как е ставало това. Допълни още, че няма да бъдат намерени доказателства в книжата, тъй като в тях няма нищо особено.

"Проблемът, който допуска използването на незаконни разузнавателни средства, е законов. В Закона за СРС има отворена вратичка и тя трябва да бъде затворена в следващия парламент", подчерта той и попита по каква причина през 2018 г. е дадено разрешение от 44-ия парламент на КПКОНПИ да осъществява подслушвания?"

Атанас Атанасов каза, че има доверие на Бойко Рашков и вероятно е било грешка, че той не е станал главен прокурор заради ОДС.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тихомир Безлов: Идеята за подобна мярка от САЩ се очертава отдавна
Тихомир Безлов: Идеята за подобна мярка от САЩ се очертава отдавна
Чамов и Мехмедова се разминаха с квотите за Токио
Чамов и Мехмедова се разминаха с квотите за Токио