НОВИНИ

Австрия даде съгласие за провеждане на избори на 4 април за българите

австрия даде съгласие провеждане избори април българите
bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 28.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Министерството на външните работи на Австрия ни уведоми с нота, че страната дава принципно съгласие относно провеждането на парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Окончателното съгласие, което се обуславя и от местните компетентни органи, ще бъде дадено след изпращане на точните адреси на всички избирателни секции, извън тези, които на се намират на територията на дипломатическите и консулските ни представителства в страната.

Изискванията на австрийската страна са за организиране на изборите при спазване на австрийското законодателство, приложимо към момента на провеждане на изборите, относно мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус.

Словения даде съгласие съгражданите ни да гласуват в посолството на България в Любляна

Според Наредбата за извънредни противоепидемични мерки срещу коронавирус действащото австрийско законодателство включва: задължително покриване на устата и носа; поддържане на дистанция; гарантиране, че гражданите в помещението за гласуване ще разполагат с по 10 квадратни метра пространство, за да има разстояние между тях. Ако помещението за гласуване е по-малко от 10 квадратни метра, тогава там има право да влезе само един човек.

По отношение на ограниченията за излизане в периода от 00.00 ч. до 24.00 ч. за избирателите важи изключението от Наредбата за извънредни противоепидемични мерки срещу коронавирус (участие в избори). Според него при проверка доказването на достоверна причина за необходимостта от излизане навън извън разрешения часови диапазон е задължение на отделния избирател.

МВнР: Испания е дала съгласие за провеждане на избори за българите на нейна територия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка в Нова Зеландия: Бързите мерки още в началото са причина за успеха в борбата с COVID-19
Българка в Нова Зеландия: Бързите мерки още в началото са причина за успеха в борбата с COVID-19
СЗО: Влошеното психично здраве се превърна в паралелна пандемия
СЗО: Влошеното психично здраве се превърна в паралелна пандемия