МВнР: Испания е дала съгласие за провеждане на избори за българите на нейна територия

от БНТ
08:12, 27.01.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
мвнр испания дала съгласие провеждане избори българите нейна територия
Слушай новината (бета)

Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания даде принципно съгласие за провеждането на избори за народни представители за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г. на територията на страната.

В отговор на отправено запитване от посолството ни в Мадрид испанското външно министерство уточнява, че след консултации с министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, към момента не съществуват пречки за провеждане на изборите. Въпреки това се отбелязва, че трябва да се следи развитието на епидемиологичната обстановка и действащите санитарни мерки към датата на провеждане на изборите.

В отговора е отбелязано още, че е абсолютно необходимо да се следват указанията на испанските санитарни власти при подготовката на изборите във връзка с подсилване на хигиената и превенция на заразата.

Сред тези указания са:

  • засилено почистване на обществените и личните пространства;
  • организирано поетапно влизане в секциите с цел да се избегнат струпвания на хора,
  • подсигуряване на контрол за достъп на входа и изхода на помещенията,
  • спазване на изискването за социална дистанция от 2 метра

Необходимо е също така да бъде осигурена дезинфекция на ръцете при влизане и излизане от помещенията, в които ще се осъществява изборният процес, както и да се използват предпазни маски за лице, съгласно изискванията.

Посолството ни в Мадрид ще се обърне директно към компетентните власти на автономните области, включително и към правителството на автономната област Мадрид, за да ги уведоми за полученото съгласие за организиране на изборите.

След като Централната избирателна комисия определи със свое решение местата, в които ще се образуват избирателните секции и техният брой, мисията ни ще информира своевременно Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания за адресите на избирателните секции, както и за настъпването на всякакви промени с цел предприемане на мерки по сигурността.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна ваксинацията в домове за възрастни хора в София
Започна ваксинацията в домове за възрастни хора в София
Протестът на ресторантьорите остава - излизат пред Министерския съвет в 12 ч
Протестът на ресторантьорите остава - излизат пред Министерския съвет в 12 ч