НОВИНИ

Азия почти се връща към нормалния живот

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:31, 04.05.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Азия, където пикът на пандемията отмина, изпреварва Европа в облекчаването на мерките срещу COVID-19.

В Южна Корея търговските центрове вече работят, в Тайланд се хранят навън, а в Китай регистрираха бум на туристическите пътувания вътре в страната през последните дни.

В Китай първите пет дни на май са почивни - това е най- дългата ваканция след края на драконовските мерки в някои провинции, които напълно забраняваха пътуванията. Сега министерството на туризма отчете осезаем ръст - само в неделя е имало 30 милиона вътрешни пътувания, 5 милиона от тях са били с китайските железници. Огромен наплив има и към туристически обекти, което носи и сериозни приходи в сектора.

В Тайланд след повече от месец карантина, от вчера улиците са оживени, отворени са фризьорските салони, заведенията, уличните сергии за храна, пазарите на открито. Възобновена беше продажбата на алкохол. Продавачите на храна по улиците на Банкоk са доволни.

В този ресторант са разделили масите с прозрачни прегради и вече имат клиенти. В Тайланд смъртните случаи са само 54, а заразените малко под 3000.

В Южна Корея животът отново кипи, след продължителния период на празни улици и заключени магазини. Стриктни по време на карантинатаq нетърпеливи клиенти буквално щурмуваха отворените за първи път търговските центрове, привлечени от щедри разпродажби.

Корейците са жадни и за пътувания, националният авиопревозвач Korea Air увеличи двойно броя на полетите между Сеул и приказно красивия остров Джеджу за петте почивни дни в началото на май. Заразените в страната бяха над 10 000, а починалите 252.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ2 ще излъчва уроци в подготовка за матурите
БНТ2 ще излъчва уроци в подготовка за матурите
Починалата лекарка от Спешна помощ е имала положителен бърз тест за антитела
Починалата лекарка от Спешна помощ е имала положителен бърз тест за антитела