НОВИНИ

Байдън и Путин обсъдиха борбата срещу киберизнудвачите

байдън путин обсъдиха борбата кибер изнудвачите
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:06, 09.07.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин проведоха телефонен разговор, съобщиха от пресслужбата на Белия дом.

"Лидерите похвалиха съвместната работа на техните екипи след срещата на високо равнище между САЩ и Русия, която доведе до единодушно (приемане на резолюция на СС на ООН) за удължаване на трансграничната хуманитарна помощ в Сирия", се казва в изявлението.

Байдън е обсъдил с руския си колега и "продължаващите атаки с използването на вирусите изнудвачи, които са предприемани от хакери, базирани в Русия, и са засегнали САЩ и други страни".

Президентът на САЩ призова Русия да предприеме действия срещу престъпниците, опериращи в киберпространството и заяви, че е ангажиран с по-нататъшно сътрудничество в противодействие на заплахите, свързани с вирусите за изнудвания.

Освен това Байдън каза, че САЩ ще предприемат всички необходими стъпки, за да защитят своите жители и инфраструктура от кибератаки.

Според съобщението "Байдън подчертава, че е решен да продължи да работи заедно за срещу по-широката заплаха, породена от рекетьорите."

Домакинът на Белия дом „потвърди отново, че САЩ ще предприемат всички необходими действия, за да защитят своите хора и жизненоважната инфраструктура в лицето на това продължаващо предизвикателство“, се казва в изявлението.

Говорителката на Белия дом допълни, че телефонният разговор е продължил около час.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландия връща ограниченията срещу COVID-19 заради "Делта" варианта
Нидерландия връща ограниченията срещу COVID-19 заради "Делта" варианта
Радев за годишнината от протестите: Месеци наред хиляди българи на площадите отстояваха държавността
Радев за годишнината от протестите: Месеци наред хиляди българи на площадите отстояваха държавността