НОВИНИ

Байдън и Путин си размениха предупреждения за Украйна, но обещават дипломация

bnt avatar logo
от БНТ
08:39, 31.12.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

В 50-минутен телефонен разговор президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин си размениха взаимни предупреждения за ситуацията в Украйна, но изразиха надежда, че предстоящите дипломатически срещи през януари могат да потушат напрежението между Русия и Украйна и западните страни.

Байдън е подчертал, че Русия трябва да намали военното си присъствие край Украйна и е призовал за деескалация на напрежението там, предава Ройтерс. В противен случай Вашингтон би прибегнал към санкции срещу Москва - включително засилване на войските на НАТО в страни от Алианса.

САЩ и Русия започват разговори за ситуацията около Украйна на 10 януари

Путин е заявил, че евентуални нови санкции срещу страната му ще са огромна грешка и причина за пълен разрив в руско-американските дипломатически отношения. От Кремъл са настояли за юридически гаранции, че НАТО ще спре разширяването си на изток и няма да разполага свои военни и оръжейни системи в близост до руската граница.

Среща НАТО - Русия за ситуацията в Украйна ще се проведе през януари

Официален представител на Вашингтон определя разговора между двамата лидери като "много сериозен", а съветникът на Путин - Юрий Ушаков заяви, че руската страна е доволна. Това е вторият разговор между двамата лидери в рамките на месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новогодишната традиция в храма Мейджи в Токио (Снимки)
Новогодишната традиция в храма Мейджи в Токио (Снимки)
Манчестър Юнайтед с победа над Бърнли за празника на сър Алекс Фъргюсън
Манчестър Юнайтед с победа над Бърнли за празника на сър Алекс Фъргюсън