НОВИНИ

Байдън и Тръмп се изправят на дебат 4 месеца преди изборите в САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:50, 27.06.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

В Атланта, щата Джорджия, само след няколко часа един срещу друг ще се изправят Джо Байдън и Доналд Тръмп.

За първи в модерната история на страната дебат между кандидатите за президент се провежда толкова рано - повече от 4 месеца преди вота през ноември. Една от причините - големият брой избиратели, които не са решили за кого ще гласуват, или пък не искат да подкрепят нито един от двамата. Те ще разчитат на дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп, за да направят избора си.

Диспутът ще е повторение на словесния сблъсък между Байдън и Тръмп от 2020 година, но този път със значително по-строги правила. Докато единият от двамата говори, микрофонът на другия ще бъде заглушен, предварителните записки трябва да са минимални, двамата нямат право да се консултират с екипите си, дори и по време на двете рекламни паузи.

"Определено ще гледам и ще слушам и двете страни - как ще помогнат на страната, на хората. Ще ми помогне и да реша за кого да гласувам", коментира Ансли Гаврън, студент.

"Не съм сигурен, че ще гледам, но след това ще проследя основните моменти от това, което е казано", посочи Даниел Мануел, студент.

"Няма да гледам, защото ще бъда на мач от Копа Америка, но щях да проследя дебата, ако не беше срещата".

Очакванията са Байдън да атакува Тръмп заради 34-те обвинения, по които е признат за виновен. А милиардерът от своя страна се предполага, че ще фокусира нападките си около възрастта на съперника си, въпреки, че е само 4 години по-млад..

Социологическо изследване на Ройтерс/Ипсос показва, че за психическото здраве е сред основните фактори за онези избиратели, които не са решили за кого ще гласуват. И те са по-разтревожени за Байдън, който е на 81. Остър сблъсък се очаква по отношение на инфлацията и имиграцията - двете теми, които най-много вълнуват американците, по които Байдън и Тръмп имат коренно различни виждания.

Двамата кандидати имат 90 минути. Джо Байдън ще трябва да покаже, че може да издържи предизвикателствата на още един президентски мандат. Доналд Тръмп - че е в състояние да се владее и да бъде умерен. Към момента социологическите данни показват изключително оспорвана надпрева между двамата. Разликата в подкрепата за тях в момента е около 1%. Следващият дебат Бадйън-Тръмп ще се проведе през септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криминален психолог: Измамата на Ружа Игнатова е типична Понци схема
Криминален психолог: Измамата на Ружа Игнатова е типична Понци схема
Парична гаранция и домашен арест за мъжете, пребили шофьор на автобус край Луковит
Парична гаранция и домашен арест за мъжете, пребили шофьор на автобус край Луковит