НОВИНИ

Байдън подкрепи Япония за провеждането на успешна Олимпиада

трудностите звездите пътят джо байдън президенството
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:20, 17.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън подкрепи усилията на Япония да проведе "безопасна и сигурна" Олимпиада тази година, след слуховете за отмяна на Игрите поради пандемията от коронавирус.

Японският премиер Йошихиде Суга, посрещайки Байдън като негов първи чуждестранен гост, заяви, че страната прави всичко възможно, за да се подготви за Летните олимпийски игри.

"Както споменах в началото, изразих решимостта си да бъда домакин на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио, като символ на глобалното единство на фона на ново огнище на коронавирус. Япония ще продължи внимателно и задълбочено да се подготвя за домакинството на игрите в Токио това лято", каза Суга.

100 дни до Олимпиадата в Токио - 70% от японците са за ново отлагане

В съвместно изявление след това се каза, че Байдън "подкрепя министър-председателя Суга и усилията му да проведе безопасна Олимпиада и Параолимпиада това лято. И двамата лидери изразиха своята гордост в американските и японските атлети, които са тренирали за Игрите и ще се състезават в най-добрите традиции на олимпийския дух", се казва в съобщението.

Летните олимпийски игри трябва да стартират през юли, като ще има само японски зрители по трибуните, след като вече бяха отложени с година поради пандемията.

Без чуждестранна публика на Олимпиадата в Токио

В петък организаторите обявиха, че са отменили още един кръг от щафетното предаване на олимпийския огън в Япония – третият, който бе афектиран от бум на заразени, като състезание БМХ свободен стил, насрочено за 24 и 25 април, ще бъде отложено.

Тоширо Никай, депутат от управляващата либерално-демократична партия, предизвика смут с мнението си, че Олимпиадата трябва да бъде отменена.

"Ако разпространението на заразата обхване и Олимпиадата, не знам дали има смисъл от провеждането ѝ", коментира Тоширо Никай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотен Ивайло Иванов е само на крачка от финала на Европейското!
Страхотен Ивайло Иванов е само на крачка от финала на Европейското!
Любослав Пенев: Такива като Кабаков нямат място във футбола
Любослав Пенев: Такива като Кабаков нямат място във футбола