НОВИНИ

България е сред първите държави, които създават храна за Космоса

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:02, 12.04.2021
8000
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Снимка:
Слушай новината

Усвояването на Космоса e въпрос не само на желание, а и на много добро планиране и изчисление. Със своите учени България определено е дала нещо в тази мисия. Българите са третата нация, която създава храна за космонавтите и първата, която прави оранжерия в Космоса. И не само. Поводите за гордост не са единствено от миналото, защото учените в БАН продължават да работят и създават апаратура, която приближава човека до Марс.

Ако започнем от храната, непременно ще трябва да се похвалим. Освен че сме от първите, пригодили храната за Космоса, българската кухня е и от най-предпочитаните сред космонавтите.

"Казват, че българската храна е една от най-вкусните. Гъбена супа, мисля, че мусака имаше някъде. Основно зеленчуци, плодове. Това са плодове, сливи, праскови, ягоди", разказа проф. д-р Георги Желев от Институт за космически изследвания и технологии.

50 на 50 см - толкова е първата оранжерия в Космоса и тя пак е наша.

"Ето така изглежда българската космическа оранжерия. Зелени растения - марули, репички. Което е важно за изхранването на хората, когато тръгнем да овладяваме вече Марс", казва проф. д-р Георги Желев.

Марс все още е дестинация, за която планирането е трудно. Но и в това планиране българските учени имат пръст. Около съседната ни планета сега кръжи наш специален апарат, който помага да изчислим какво е нужно, за да изпратим човек до там.

"Той е измерил количеството радиация по целия път до Марс. Тоест каква доза радиация ще получат космонавтите и съответно какви мерки трябва да се вземат, за да не я получават, ако е по-голяма", казва проф. д-р Георги Желев.

Апаратът и в тази минута предава данните, а учените от цял свят разчитат на него. Кога ще стигнем и до Марс още е смело да кажем, но погледнато от българския институт всяка космическа цел изглежда близо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър изненада Берое в Стара Загора
Етър изненада Берое в Стара Загора
Марица с летящ старт във финалната серия
Марица с летящ старт във финалната серия