НОВИНИ

България организира скрининг на 1000 души с бързи тестове за коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 27.03.2020
5017
Чете се за: 00:46 мин.
Политика

Европейската комисия не предвижда отпускането на допълнителни средства за подпомагане на държавите членки за борба с коронавируса. Това обяви снощи премиерът Бойко Борисов след участие във видеозаседание на Европейския съвет.

Тепърва ще се търси решение за икономическите мерки по време на пандемията и за финансовата стабилизация на Европа. Комисията обаче дава възможност на всички страни в общността да трансформират европейските средства по други програми и да ги използват в борбата със заразата. На тристранен съвет днес ще се реши как държавата да подкрепи бизнеса в условията на настоящата криза.

Бойко Борисов - министър-председател: Това, което обещаха от Европейската комисия, в понеделник техният мозъчен докторски тръст с най-известни доктори от много от страните да каже и препоръча мерки за всички държави членки. Що се касае до даването на възможност, от ЕК, от фондовете, които имаме, ни се дава възможност да претрансформираме пари от едно място на друго или за най-нуждаещите се. Утре ще има тристранка и ако вземем решение, веднага ще отидем на 60/40 - 60 държавата, 40 - бизнесът. 1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи - полицаи, шофьори на градски транспорт, шофьори на линейки. Когато тестваме 1000 човека с тези бързи тестове, ползваме това, което дава СЗО. Имаме налични тестове, 1000 можем да заделим. Тези тестове в рамките на десет минути дават не само дали предполагаемо има заболяване, но и дали не е прекарано заболяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейският парламент одобри мерките в борбата срещу коронавируса
Европейският парламент одобри мерките в борбата срещу коронавируса
Очаква се да бъде изписан девети пациент, излекуван от COVID-19 у нас
Очаква се да бъде изписан девети пациент, излекуван от COVID-19 у нас