НОВИНИ

Българка в Нова Зеландия: Бързите мерки още в началото са причина за успеха в борбата с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 28.01.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Докато светът брои жертвите и заразените от COVID-19, Нова Зеландия остана почти незасегната от пандемията. Според проучване страната е взела най-ефикасните мерки срещу болестта. За пръв път от месеци в Нова Зеландия има регистрирани 3 нови случая на коронавирус и то от новия щам от Южна Африка. Хората не са разтревожени, разказа за БНТ Адриана Богоева, която живее в Окланд.

Хората са в изолация, направени са им тестове, които на този етап са негативни. Тестват се хората в местата, които болната жена е посещавала - две малки градчета.

В Нова Зеландия са открити едва 2000 случая на COVID-19. Премиерът Джасинда Ардерн е изолирала всички първи 150 заболели и е поставила под карантина всички в страната, обясни Адриана Богоева. Мерките са били затегнати от самото начало. Забранено е било всяко влизане и излизане от държавата в продължение на повече от 5 седмици. При втория локдаун през август забраните са били същите, но от март месец и досега са с право да излизат от държавата.

Бизнесът е пострадал, както и по целия свят. На малкия бизнес са били изплатени помощи в рамките на 7000 долара. Някои бизнеси са затворили, други са се спасили, благодарение на това обезщетение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навални остава в ареста
Навални остава в ареста
Австрия даде съгласие за провеждане на избори на 4 април за българите
Австрия даде съгласие за провеждане на избори на 4 април за българите