Българската федерация по баскетбол се включи в в проекта „ACTION"

от БНТ
17:19, 26.11.2021
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
БФБаскетбол
Снимка: Българска федерация по баскетбол
Слушай новината

БФБаскетбол се включи в проекта „ACTION – Унифициран кодекс за добро управление в спорта“, финансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Това стана ясно след изявление на сайта на федерацията. Генералният мениджър на федерацията Елеонора Рангелова участва в специален уебинар на инициативата заедно с експерти на Министерство на младежта и спорта и представители и ръководители на над 20 български спортни федерация. Всички участници бяха запознати с дейностите по проекта и проведеното вече изследване на кодексите за добро управление в спорта в страните членки на ЕС.

Уебинарът бе открит от Александър Георгиев, началник на кабинета на министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов.

“През последните години спортът се сблъска с извънредни предизвикателства и заплахи, като допинг злоупотреби в много големи мащаби, манипулирането на резултати от спортни събития и други, с които можем да се справим само ако се придържаме към принципите и стандартите за добро управление в нашата ежедневна работа – отчетност, прозрачност, отговорност, спазване на законите, ефективност, включване и отвореност към всички групи в обществото, уважение към ценностите”, каза Георгиев.

Спортните централи демонстрираха голям интерес към темата за доброто управление в спорта. Техните представители имаха възможност да задават въпроси, да обсъждат дейностите и да обменят опит и с колеги от други страни, участници в уебинара. Домакин на срещата беше проф. Матю Винанд, ръководител на катедрата по спортен мениджмънт от Университета Лунекс, Люксембург. Той коментира новите предизвикателства - употребата на допинг и манипулирането на резултати, пред които са изправени спортните организации в цяла Европа и възможностите за тяхното преодоляване.

Координатор на проекта, който е с продължителност 36 месеца (1 януари 2021 г. – 31 декември 2023 г.), е Фондация „Институт за управление на спорта“, Полша. Партньори са Кипърска спортна организация, Спорт Малта, Университетски колеж Молде, Международен университет Лунекс, Съюз на литовските спортни федерации.

Министерството на младежта и спорта се присъедини към проекта в изпълнение на приоритет „Почтеност в спорта“ по Националната програма за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност 2021 – 2022 г.

Предвидените дейности за изпълнение от страна на ММС са: проучване и повишаване на осведомеността на спортните федерации относно принципите на добро управление, както и подпомагане изпълнението на работния план и цялостната стратегия за разпространение на резултатите от проекта.

Приносът на ММС към проекта ще е изготвянето на Кодекс за добро управление. В края на 2022 г. предстои провеждане на международна конференция по проект „ACTION – Унифициран кодекс за добро управление в спорта“, финансиран по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз.

По-рано днес от Българската федерация по баскетбол разкри, че Националната баскетболна лига ще се включи за поредна година в Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс. В периода 27 ноември – 05 декември 2021 г. Спешъл Олимпикс България отново ще организират промоционална кампания, с цел e да се разшири достъпът до спорт за хората с интелектуални затруднения и да се промени живота им чрез баскетбола.

Баскетболната седмица е партньорство на ФИБА Европа и Спешъл Олимпикс Европа от 2004 г. Оттогава броят на баскетболистите в Спешъл Олимпикс нарастна от 13 000 до близо 60 000 в Европа.

В подкрепа на каузата играчите от всички клубове в НБЛ ще излязат за първите си мачове при подновяването на сезона в началото на декември със специални ленти “Аз подкрепям Спешъл Олимпикс България” на екипите си.

Представители на отборите и Главният мениджър на лигата Сандра Велчева Хънт пък ще се включват в турнира, който ще се проведе в рамките на Европейската баскетболна седмица Спешъл Олимпикс България на 27 ноември (събота) 2021 г. от 10.00 часа в тренировъчната спортна зала по баскетбол на НСА „Васил Левски“. Надпреварата се организира съвместно с НСА „Васил Левски“ и Ресурсен център – София.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стартира кампанията "Подари сърце"
Стартира кампанията "Подари сърце"
ТИР катастрофира в Кресненското дефиле, движението е затруднено
ТИР катастрофира в Кресненското дефиле, движението е затруднено