НОВИНИ

Българските боксьори научиха имената на съперниците си на Европейските игри в Краков

българия десет боксьори европейските игри полша
Снимка: БФ Бокс
bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 22.06.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Националите на България по бокс при мъжете и жените научиха пътя, който ще трябва да изминат на Европейските игри в Полша, за да спечелят квоти за олимпийските в Париж догодина.

България ще бъде представена от 10 боксьори, като мъжкият състав е воден от Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров. Жените пък са под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков.

Шесткратният европейски шампион при мъжете и подрастващите Даниел Асенов (51 кг) ще се изправи във втория кръг срещу представителя на домакините Якуб Сломински. Полякът е бронзов медалист от европейското първенство в Ереван при 48-килограмовите.

Хавиер Ибаниес (57 кг) започва от първия кръг. Натурализираният кубинец ще играе в откриващата среща с боксьора от Ирландия Джуд Галахър.

Петкратният европейски шампион при подрастващите Радослав Росенов (63,5 кг) също ще стартира от първия кръг. Той ще се изправи на старта срещу босненеца Ваел Мехри.

При 71-килограмовите Рами Киуан ще почива в първия кръг. Съперник във втория пък ще му бъде Тони Яс от Нидерландия. В категория до 80 килограма Кристиян Николов ще има тежко първо препятствие. Николов ще боксира с петия от световното първенство в Ташкент Габриел Веочич от Хърватия.

При най-тежките (+92 кг) Йордан Морехон почива в първия кръг. Натурализираният кубинец ще чака да разбере съперника си във втория. Той ще стане ясен от мача на Юрай Солдо (Босна и Херцеговина) и Диего Ленци (Италия).

Първите четирима в класирането при 57, 63,5, 71 и 80 килограма ще спечелят квоти за Париж. В категориите до 51 и +92 килограма визи ще вземат само двамата финалисти. При жените първите четири от всяка категория, в която имаме представителки, ще спечелят квоти за Париж.

Златислава Чуканова (50 кг) ще стартира от първия кръг. Опитната ни националка ще се изправи срещу представителката на домакините Наталия Рок. Полякинята е пета от европейското първенство миналата година, като двете се срещнаха и на турнира „Феликс Щам“ през май. На финала там Чуканова направи много силен мач, но победата бе дадена на Рок.

Станимира Петрова (54 кг) почива на старта. Четирикратната носителка на купа „Странджа“ ще очаква победителката от мача на действащата европейска шампионка Анастасия Ковалчук (Украйна) и представителката на Босна и Херцеговина Сейла Орашчанин.

Бронзовата медалистка от световното първенство Светлана Каменова (57 кг) също започва от втория кръг. Една от най-опитните състезателки в състава ще играе за място на четвъртфиналите с петата от Токио Мария Нечита (Румъния) или Асия Ари (Германия).

От втория кръг започва и Аслъхан Мехмедова (60 кг). Тя ще срещне победителката от двубоя на третата от европейското първенство при 63-килограмовите Сара Берам (Хърватия) и Лена Мари Бюхнер (Германия).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илхан Кючюк за доклада за РСМ: Не работя под диктат, трябва повече време за решаване на проблемите там
Илхан Кючюк за доклада за РСМ: Не работя под диктат, трябва повече време за решаване на проблемите там
Журналисти искат оставката на председателя на СЕМ
Журналисти искат оставката на председателя на СЕМ