НОВИНИ

Българският талант Мартин Стоянов направи тест с НАСКАР

Тестът на врачанина е проведен на пистата "Словакия ринг", с кола "Форд Мустанг", а негов наставник е бил борещият се за титлата в ЕвроНаскар Патрик Шобер

Мартин Стоянов
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:32, 10.10.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Една от младите надежди на българския автомобилен спорт 15-годишният Мартин Стоянов направи тест с НАСКАР, съобщиха за БТА от екипа му. Тестът на врачанина е проведен на пистата "Словакия ринг", с кола "Форд Мустанг", а негов наставник е бил борещият се за титлата в ЕвроНаскар Патрик Шобер. Младият състезател се е адаптирал много добре към мощната и трудна за каране кола и е записал конкурентни времена за обиколка.

Това, което му предстои в близко време е още един тест на френската писта "Фонтеней ле Комт", на 29 октомври, а на 10 и 11 декември, на пистата "Ошерслебен" в Германия Мартин ще участва в официалните тестове за подбор на "новобранци" за НАСКАР, казаха от екипа на Мартин.

НАСКАР е една от най-популярните автомобилни дисциплини в световен мащаб. Европейските серии на този шампионат са също едно от най-популярните състезания на Стария континент, привличайки огромен интерес от любителите на автомобилните спортове. Колите в тези серии носят името "стокови", но всъщност са състезателни автомобили, наподобяващи пътническите такива. Двигателите са 5.7 L , V8 - с мощност над 400 к.с. Тези автомобили не са оборудвани с никоя от съвременните "помощи" за пилотите, като ABS, тракшън контрол, полуaвтоматични скорости. Поради тази причина този тип автомобили са много трудни за управление, но това пък дава шанс за изява на таланта на пилотите, обясниха от екипа на Мартин.

Припомняме, че Мартин Стоянов е роден във Враца, но от осем години живее със семейството си в Швейцария.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финансовата инспекция: Една четвърт от проверените обществени поръчки са с нарушения
Финансовата инспекция: Една четвърт от проверените обществени поръчки са с нарушения
Дария Варфоломеев и Стилияна Николова със специално участие в турнир в Самоков
Дария Варфоломеев и Стилияна Николова със специално участие в турнир в Самоков