НОВИНИ

Бдение в памет на момчето, което почина след фаталния инцидент с тротинетка в Плевен

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Василева
22:17, 30.08.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Разследват се причините, довели до фаталното произшествие, при което вчера 16-годишно момче почина след инцидент с електрическа тротинетка в Плевен. По улицата, по която се е движело момчето, е имало изкоп, запълнен с камъни, но мястото не е било асфалтирано. Според свидетелските показания, събрани от Окръжната прокуратура, то е било без каска.

Фаталният инцидент е станал на 27 август вечерта. Момчето се е движело с електрическата тротинетка по улица, на която е извършено присъединяване на новострояща се сграда към водопроводната мрежа.

"Изкопът е от 22-ри август, извършвано е ВИК присъединяване. Това е осъществило ВИК дружество. Те запълват изкопа до ниво асфалтиране", каза д-р Валентин Христов – кмет на Община Плевен.

Асфалтът е трябвало да се положи от друга фирма. От ВиК-Плевен отказаха коментар. Но според показанията на дружеството пред прокуратурата срокът за това е 14 дни и не е изтекъл. Разрешение за присъединяването е имало, но по думите на кмета Валентин Христов, общината не е била информира за самите строителни дейности и затова мястото не е било обозначено.

"В момента се преглежда цялата документация на изпълнителя на строителния обект", посочи д-р Валентин Христов – кмет на община Плевен.

На мястото е извършен оглед.

"Изкопът е бил засипан с инертни материали, но явно в резултат на преминаване на моторни превозни средства се е образувала денивелация между асфалтовото покритие и насипа. Другото, което заявяват свидетелите, че то е било без предпазна каска и без включени светлини, както изисква наредбата на общината", посочи прокурор Диана Илиева – говорител на Окръжна прокуратура – Плевен.

Според свидетели момчето се е движело в пътната лента, която е без изкоп, но внезапно е сменило посоката.

"И преминава в края на въпросния изкоп, точно там където е образувана денивелация", обясни прокурор Диана Илиева – говорител на Окръжна прокуратура – Плевен.

С наредба на общинския съвет е прието максималната скорост за движение в града да е 25 км в час. Плевенчани обаче казват, че тя не се спазва. Както и че улиците са в лошо състояние.

"Не са си заринали дупките, а момчето де е карало – не знам".
"Особено тук в центъра малки момичета и момчета прелитат буквално край майки с колички, край малки деца. Опасно е".

В началото на лятото общината е предприела разяснителна кампания свързана с движението на електрическите тротинетки. Но резултати от нея няма: само за едно денонощие са регистрирани 5 произшествия, едното - с жертва. Утре вечер ще се състои бдение в памет на починалото при инцидента 16-годишно момче, съобщиха от общинската администрация. Бдението ще е от 19.00 до 20.00 ч. на улица "Трите бора" в ж.к. "Дружба".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Илиев: Много емоционален двубой за мен
Валентин Илиев: Много емоционален двубой за мен