НОВИНИ

Беломъжев: Преди десет години на същото място спечелих титлата с една секунда, сега я загубих заради две

беломъжев десет години същото спечелих титлата една секунда загубих заради две
Снимка: БФ Ски ориентиране
bnt avatar logo
от БНТ
19:23, 06.02.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрият български състезател по ски ориентиране Станимир Беломъжев спечели сребърен медал в спринтовата дистанция на Европейското първенство в Латвия. Отличието идва дни, след като двукратният световен шампион стана баща за втори път.

"Изненадах се, че успях да се концентрирам, да се събера и да се мотивирам за стартовете и дори да взема медал, защото съзнанието ми, дори и в момента не е на Европейското първенства, а е със семейството ми", каза Беломъжев, който остана само на две секунди от златното отличие в надпреварата.

"Не мога да кажа къде ги загубих. Може би по цялата дистанция. Това беше почти оптималният ми резултат, за първи път през живота ме победиха с такава малка разлика, но не съжалявам. Преди 10 години имахме Европейско първенство на същото място, на същия стадион. Точно на рожденият ми ден, на 16 февруари беше спринтовата дистанция и аз станах за първи път европейски шампион и то с една секунда преднина. Може би има баланс, защото сега 10 години по-късно съм втори, но с две секунди разлика. Самата подготовка за това Европейско първенство протече доста трудно. Жена ми имаше усложнена бременност и последния месец беше необходимо да бъда покрай нея. Знаете какво беше времето в България декември и януари. Проведох изцяло лятна подготовка, без да се качвам на ски. Последното ми качване на ски беше на 19 декември и след това се качих чак тук на Европейското първенство. За това резултатите са повече от добри", коментира Беломъжев в интервю за БНР.

Българската смесена щафета в състав Станимир Беломъжев и Антония Григорова завърши седма в последния старт от Европейското първенство по ски ориентиране.

Българската щафета при жените в състав Антония Григорова, Калина Недялкова и Андрея Дяксова също се класира на седмо място.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Овчаров: БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС
Румен Овчаров: БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС
Оцеляла от епицентъра на земетресението пред БНТ: Много трудно се спасихме, къщата ни е напълно съсипана
Оцеляла от епицентъра на земетресението пред БНТ: Много трудно се спасихме, къщата ни е напълно съсипана