НОВИНИ

Без зелен сертификат в заведенията на открито, настояват представители на зимните курорти

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 20.12.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Изискването за зелен сертификат в заведенията на открито в зимните ни курорти да отпадне, настояват представители на туристическия бранш.

В "Денят започва" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариян Беляков и експертът по въпросите на туризма Ивайло Кожухаров заявиха, че ще отправят това искане към новото правителство. Кожухаров участва и коалиционните преговори в сектор "Туризъм" от името на "Има такъв народ".

В ефира на БНТ представителите на туристическия бранш бяха категорични, че са оптимисти за новия сезон, който започна преди броени дни.

След началото на пандемията у нас преобладават туристите от България - около 70 - 80%.

Миналата година зимните ни курорти са посетени от около 1 милион души, тази година прогнозите са за 200 000 - 300 000 повече посетители, каза Ивайло Кожухаров. Според него трябва да се съсредоточим върху привличането на туристи от чужбина чрез гарантирането на добро обслужване и подобряване на рекламата на страната ни като туристическа дестинация.

В момента в Пампорово има много добри условия за ски като толкова много сняг в началото на сезона не е натрупвал през последните десетина години, изтъкна Беляков. След 28 декември ще има поскъпване на дневната ски-карта и тя ще стане 75 лв. От курорта са се опитали да компенсират по-високата цена като са удължили работното време за лифта и са въвели карта за младежи.

В Банско също са оптимисти за зимния туристически сезон. В "Денят започва" кметът на града Иван Кадев изтъкна, че след като летният сезон беше много добър, няма причина и новият сезон да не е успешен.

Вече има много резервации в хотелите в града. Традиционно за Нова година има повече интерес от чужди туристи, а за Коледа - от българи, каза Иванка Банкова, мениджър на хотел в курорта.

През последните седмици в Банско има много туристи и от съседна Гърция. Те са изключително дисциплинирани и спазват всички правила, отчете Зорка Тамбукиева от туристическия бранш в Банско. Според нея предизвикателствата пред работещите в туризма се менят непрекъснато, но няма нещо, с което да не могат да се справят.

Още подробности вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кредитен консултант: Отбелязваме рекордна година за ипотечното кредитиране
Кредитен консултант: Отбелязваме рекордна година за ипотечното кредитиране
Енергиен експерт: Около 400 млн. лв. може да са загубите, ако мораториумът за тока се запази до март
Енергиен експерт: Около 400 млн. лв. може да са загубите, ако мораториумът за тока се запази до март