НОВИНИ

Безпрецедентното затопляне застрашава езерата и екосистемите им, предупреждават учени

безпрецедентното затопляне застрашава езерата техните екосистеми предупреждават учени
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:09, 15.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Бързото повишаване на температурите застрашава езерата и богатото им биологично разнообразие, показва проучване на международни експерти. Изследването на екип от лимнолози и специалисти по климатични модели сочи, че ако сегашното затопляне продължи до края на този век, то при езерата ще се стигне до непознато досега повърхностно и подповърхностно затопляне.

Експертите използват данни за температурата на езерата, симулирани от най-съвременен компютърен климатичен модел, обхващащ периода 1850 - 2100 г. Той е първият по рода си, който успява да улови динамиката и термодинамиката на езерните системи по начин, интегриран с атмосферата.

Учените правят 100 симулации от миналото към бъдещето.

Доктор Лей Хуан, водещ автор на изследването, казва, че езерата по света ще се сблъскат с климатични условия без аналог до края на този век. Периодът, в който това ще се случи, обаче е различен.

Тропическите езера, където има богато биоразнообразие, ще бъдат първите, засегнати от безпрецедентните условия, когато температурите се повишат с около 2,4 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, отбелязва специалистът.

Докато повърхностното затопляне засяга видовете в плитките езерни слоеве, някои организми могат да мигрират вертикално в търсене на по-подходящи местообитания. Затова е и от решаващо значение да се разбере как затоплянето достига и до подповърхностните слоеве.

"Нашето изследване разкрива синхронна поява на непознати условия в подповърхностните слоеве на тропическите езера... За разлика от тях, високопланинските езера частично успяват да предпазват подповърхностните си слоеве от това затопляне", казва д-р Йестин Улуей, независим изследовател. Той е сред авторите на проучването.

Снимки: www.pexels.com

Последиците за езерата ще бъдат големи. "Те могат да доведат до сериозни бъдещи нарушения в екосистемите", коментира проф. Аксел Тимерман, съавтор на изследването и директор на Изследователски институт по физика на климата в Пусан, Южна Корея.

В сравнение със сухоземната и морската флора и фауна езерните организми често са ограничени във възможностите си да мигрират към климатично по-оптимални местообитания, отбелязват учените.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алкарас и испанските национали ще празнуват заедно
Алкарас и испанските национали ще празнуват заедно