НОВИНИ

Бившият ни посланик в Катар пред БНТ: Какво трябва да знаем за тази държава?

бившият посланик катар бнт знаем катар
bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 13.12.2022
Чете се за: 05:17 мин.
По света
Слушай новината

След критиките около правата на работниците, построили стадионите за Световното първенство по футбол, Катар се оказа замесен в нов скандал. Виждаме последиците от разследването в Белгия на корупционна мрежа, която вероятно е прокарвала в Европейския парламент интересните на Катар, свързани както с първенството, така и с визовата либерализация за страната.

Политически оттенъци на Световното първенство по футбол в Катар

Какво трябва да знаем за тази държава и до къде се простират нейните амбиции на международната сцена? В предаването "Светът и ние" темата коментира бившият посланик на България в Катар и също бивш евродепутат Метин Казак.

Икономически просперитет на Катар

"Катар е една от държавите от Залива, благословена с огромни количества от нефт и природен газ. По тази причина тя се нарежда сред най-богатите страни в света с един от най-големите доходи на глава от населението - близо 138 000 долара. Тя е първият в света износител на втечнен газ и третият производител на природен газ в света. Възможностите на тази държава са много големи от гледна точка на финансови потоци", твърди Метин Казак.

Според него Катар има и амбицията да играе голяма роля във всички политически и икономически процеси в Близкия изток. Важна е и посредническа роля на страната в уреждането на много международни конфликти, смята бившият евродепутат. Казак напомни и за участието на Катар в освобождаването на българските медици от Либия.

Местоположението на държавата и географската близост с Иран също не са без значение, отбелязва още бившият посланик в Катар.

Qatar 2022 - Световното зад кадър: Футболни емоции от Мондиала през погледа на Стефан и БюлентQatar 2022 - Световното зад кадър: Футболни емоции от Мондиала през погледа на Стефан и Бюлент

"Катар има желание да се утвърди на международната сцена, домакинствайки различни международни събития. Сега сме свидетели на домакинството на Световното първенство по футбол", подчерта още той.

Личната амбиция: генератор на международните отношения

"Катар постигна изключителен напредък, откакто се управлява от тази династия. Вижда се с просто око икономическият и политическият напредък на страната", смята Метин Казак.

Чужденците в Катар

По думите на бившия посланик почти 90% от населението на Катар е съставено от чужденци, отишли в страната, за да работят и да допринасят за просперитета на малката, но богата държава.

"Техният принос е огромен. Участват във всички икономически сектори, не само в строителството, но в търговията, добивната промишленост, бизнеса и дори управлението. Има дори и наши специалисти", допълни той.

Казак твърди, че Катар си дава сметка, че без чуждестранните работници не би могла да постигне този успех.

Бизнес общуване: подаръци или търговия с влияние

Европейският парламент отстрани заместник-председателя Ева Кайли, обвинена в корупция

Ясно е, че при всички положения не е този начинът, по който могат да се преследват политически или икономически интереси, особено в сърцето на Европа - Брюксел. Докато няма категорична присъда не можем да сочим с пръст. Това каза бившият евродепутат по повод разследването за корупция в ЕП, което показва, че Ева Кайли и останалите обвиняеми вероятно са приемали огромни суми пари и скъпи подаръци от Катар.

"Има създадена правна рамка, която би трябвало да ограничава действията или нарушенията на принципите и на законодателството. Остава да се види къде се къса контролът", коментира още Метин Казак.

Според него този случай е само "върхът на айсберга" и би било стъпка в правилната посока да се създаде независим етичен орган, който да покрива всички европейски институции, както предложи Урсула фон дер Лайен.

"Трябва да има уеднаквен подход от страна на всички институции", завърши Казак.

Корупционният скандал в ЕП: Урсула фон дер Лайен иска етичен орган да следи евроинституциите

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ДПС заявиха, че по-скоро ще подкрепят кабинета "Габровски"
От ДПС заявиха, че по-скоро ще подкрепят кабинета "Габровски"
Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез
Американски учени обявиха голям пробив в областта на термоядрения синтез