НОВИНИ

Бившият президент Франсоа Оланд е изненадващ кандидат на изборите във Франция

бившият президент франсоа оланд изненадващ кандидат изборите франция
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:49, 15.06.2024
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Бившият френски президент социалист Франсоа Оланд заяви, че ще се кандидатира отново за парламентарните избори - политическо завръщане, което изненада дори съюзниците му от левицата, предаде Франс прес.

Оланд беше президент на Франция в периода 2012 - 2017 г. и напусна поста си с рекордна непопулярност и е ненавиждан от някои представители на радикалната левица, докато дори ръководството на социалистите гледа на него с подозрение. Но той беше сравнително широко застъпен в медиите през седмиците, предшестващи драматичното свикване на предсрочни избори от президента Еманюел Макрон, за да се пребори с възхода на крайната десница.

Оланд заяви, че ще се кандидатира за депутат в югозападния департамент Кореш от Новия народен фронт - ляв съюз за изборите, включващ социалисти, твърди леви, зелени и комунисти.

"Изключително решение за една изключителна ситуация", каза Оланд пред репортери в главния град на департамента Тул, описвайки завръщането си.

Оланд вече подкрепи новия широк ляв съюз, като заяви, че "всички ние трябва да направим всичко, за да сме сигурни, че крайната десница няма да дойде на власт във Франция".

Оланд не е първият президент, който се кандидатира на парламентарни избори, след като напусна Елисейския дворец. През 1984 г., три години след поражението си срещу Франсоа Митеран на президентските избори, Валери Жискар д'Естен е избран за депутат от департамента Пюи дьо Дом.

Официално Социалистическата партия реагира спокойно на този ход, като ръководителят на нейната избирателна комисия Пиер Жуве просто заяви, че "приема за сведение" кандидатурата.

Но един от високопоставените представители на партията, който помоли да не бъде назоваван, каза, че е "съсипани" от новината, като същевременно призна: "Казахме, че искаме възможно най-широко ляво крило."

Изборите с първи тур на 30 юни и втори на 7 юли бяха свикани от Макрон, след като крайната десница разгроми собствената му центристка управляваща партия на европейските избори този месец.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каролина Плишкова отстрани номер 1 в схемата Онс Жабер в полуфиналите на турнира от сериите WTA 250 в Нотингам
Каролина Плишкова отстрани номер 1 в схемата Онс Жабер в полуфиналите на турнира от сериите WTA 250 в Нотингам
ВМРО-ДПМНЕ ще избере окончателно своите кандидати за министри
ВМРО-ДПМНЕ ще избере окончателно своите кандидати за министри