НОВИНИ

Бившият шеф на КЕВР прогнозира скок на газа заради военните действия в Украйна

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
19:26, 24.02.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Бизнес
бившият шеф кевр прогнозира скок газа заради военните действия украйна
Слушай новината

Бившият председател КЕВР Иван Иванов не очаква да се стигне до спиране на доставките на газ заради военните действия в Украйна. Според него обаче в следващите дни се очаква повишаване на цената на газа.

По-рано през деня Иван Иванов беше разпитан пред Софийска градска прокуратура, в качеството му на свидетел, по разследването срещу "Булгаргаз", започнало в края на миналия месец.

Според Иван Иванов военният конфликт между Украйна и Русия ще се отрази в цената на природния газ при доставките от Русия у нас и страните, захранвани през "Турски поток".

"Считам, че през първите дни цената ще се колебае в голям диапазон, но постепенно би трябвало да се намери устойчиво решение. Всичко разбира се зависи от това как ще се развият събитията в политически и военен аспект", каза Иванов.

При най-лошия сценарий и евентуално спиране на сивото гориво от страна на Русия, Иванов смята, че газовото хранилище в Чирен няма как да покрие в дългосрочен план нужните количества у нас.

"Да се надяваме, че зимата ще продължи да е мека както до сега, което би позволило да не се стигне до много тежки липси на природен газ", каза той.

Иначе в продължение на 4 часа Иванов даваше показания в прокуратурата като свидетел по разследването срещу "Булгаргаз" заради рекордното поскъпване на газа с 30% през януари.

"Това естествено включваше представяне на ценообразуващите компоненти - начините, по които се определят прогнозните количества природен газ за съответния месец - начинът, по който газа се предоставя на заявителите", каза той.

КЕВР е изпълнявал напълно прозрачно и законосъобразно процедурите, категоричен бе Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: Путин прави опит да преразгледа статута на цяла Източна Европа
Христо Иванов: Путин прави опит да преразгледа статута на цяла Източна Европа
Полша, Чехия и Швеция уведомиха ФИФА, че отказват да играят в Русия
Полша, Чехия и Швеция уведомиха ФИФА, че отказват да играят в Русия