НОВИНИ

Бизнесът у нас е готов да наема украинци

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:30, 14.03.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
бизнесът нас готов наема украинци
Слушай новината

Бежанският поток от Украйна към България ще се увеличи с напускането на все повече жени и деца от зоните на активни военни действия. В тази ситуация българският бизнес има готовност да осигури 200 000 работни места. Това на практика са незаети позиции, за които българският бизнес от години не успява да намери квалифицирани кадри, и остава сериозен проблем за родните предприемачи. Затова не се очаква разкриване на допълнителни работни места, а запълване на дефицитите на пазара на труда.

Работодателските организации работят с правителството за координирани действия, за да се предоставя навременна информация на бежанците търсещи работа и свободните позиции. Това ще се случи със създаване на единен информационен портал, където ще се публикуват обяви за работа и информация за образователните изисквания у нас.

"Необходимо е да има много добър синхрон в работата на институциите, както и добра информационна кампания за разясняване на точните "стъпки", които трябва да предприемат както идващите у нас украинци, така и потенциалните им работодатели", обясни за БНТ Жасмина Саръиванова, експерт "Социален диалог" в Българска стопанска камара.

Според нея е от голямо значение индивидуалното образование и квалификация на идващите от Украйна хора, както и изискванията за работното място, за което кандидатстват.

"Когато става въпрос за регулирани професии, се прилагат изискванията на европейско равнище за признаването им. Когато лицето желае да упражнява нерегулирана професия в България с чуждестранна диплома за висше образование, има пряк достъп до пазара на труда с дипломата си", допълни още тя.

Повече информация за признаването на украинските дипломи може да се получи от Министерството на образованието и науката, както и от Националния център за информация и документация (НАЦИД).

В момента украинските граждани основно се насочват към българското Черноморие, където намират подслон и прехрана. Пример е ресторантьорска верига, която може да предложи работа и настаняване на до 900 души.

Освен в Източна България украинците се насочват към София и Пловдив в търсене на препитание.

"Има работодатели, проявяващи готовност за наемане на идващи от Украйна и в градове извън Източна България. Това са София, Пловдив, Кюстендил, Видин", казва Саръиванова, но уточнява:

"Разбира се, възможностите за наемане на работници от Украйна зависи от икономическото развитие, от нивата на безработица в отделните области".

Бежанците ще могат най-лесно да си намерят работа в сферата на услугите, хотелиерство, ресторантьорство, в търговски вериги, текстилна промишленост, строителство.

От Българската стопанска камара са на мнение, че няма пречки украинците да потърсят професионално развитие във всички останали браншове. Българската IT индустрия, която има нужда от хиляди специалисти, също е готова да наема. От камарата заявяват, че заплатите ще бъдат еднакви спрямо образованието, квалификацията, опита и бранша, в който работят гражданите на Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поехме нов държавен дълг за 500 млн. лева
Поехме нов държавен дълг за 500 млн. лева
Шумен и Берое с домакински победи в НБЛ
Шумен и Берое с домакински победи в НБЛ