НОВИНИ

Блинкен зове съюзници да си приберат гражданите, арестувани в чужбина за връзки с „Ислямска държава”

антъни блинкен санкциите сащ закона магнитски принос борбата корупцията
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:00, 28.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Държавният секретар Антъни Блинкен в понеделник оказа натиск върху американските съюзници да си върнат граждани, арестувани в чужбина за присъединяване към „Ислямска държава”, като предупреди, че те не могат да бъдат задържани за неопределено време в Сирия.

Блинкен отправя призива в Рим на среща на 83-членната коалиция за разбиване на екстремистката мрежа, където той и домакинът на Италия призоваваха за по-голямо внимание на заплахата в Африка.

Около 10000 заподозрени бойци джихадисти на ИД са задържани в Северна Сирия от кюрдски бойци, съюзници на Запада, сочат американските оценки.

"Тази ситуация е просто несъстоятелна. Тя просто не може да продължи безкрайно", каза Блинкен.

"Съединените щати продължават да настояват държавите - включително коалиционните партньори - да репатрират, рехабилитират и, където е приложимо, да дадат под съд гражданите си", каза той. Франция и Великобритания, двама от най-близките съюзници на САЩ, бяха сериозни пречки срещу призивите да си върнат гражданите, които също бяха отправени от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп.

И двете страни имат болезнен опит с нападения и виждат малко стимули и много политически опасности от връщане на радикализирани граждани, които вече са затворени в чужбина.

Блинкен похвали Италия като една от малкото западноевропейски държави, които репатрират своите граждани, а също така приветства усилията на централноазиатските държави като Казахстан, който според него е върнал 600 бойци и членовете на техните семейства и ги е включил в програми за рехабилитация.

Според доклад на Хюман Райтс Уоч от март, ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили държат в два лагера, заобиколени от бодлива тел, над 63 000 жени и деца на предполагаеми бойци на ИД от над 60 държави.

Групировката "Ислямска държава" е загубила почти цялата си територия в Сирия и Ирак, където някога е управлявала огромен халифат, белязан от необикновена кампания на жестокост срещу религиозни малцинства и жените. Но екстремистите все още имат влияние в Сахел, където Франция ръководи военна кампания, която сега приключва.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо призова коалицията да сформира нова работна група за справяне с "нарастващата заплаха, произтичаща от ИД в Африка".

Министрите на коалицията се срещат за първи път лично от февруари 2019 г. заради коронавируса.

Коалицията беше разтърсена и от внезапното решение на Тръмп да изтегли войски от Сирия, заявявайки, че САЩ са изпълнили мисията си. В крайна сметка той запази малка сила, което беше подкрепено от президента Джо Байдън, отчасти за да попречи на съюзника на НАТО Турция да започне нова военна операция срещу кюрдските сили, които тя свързва със сепаратистите у дома.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за завръщането на Боби Михайлов
Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за завръщането на Боби Михайлов
Пътят на 19-годишно момиче от Айтос до Олимпиадата в Токио
Пътят на 19-годишно момиче от Айтос до Олимпиадата в Токио