НОВИНИ

БНТ отбелязва месеца на Антарктида с филми в YouTube от началото на българските полярни експедиции

Мария Чернева
от Мария Чернева
13:26, 02.12.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Общество
бнт отбелязва месеца антарктида филми youtube началото българските полярни експедиции
Слушай новината

"Дневник на антарктическия стопаджия" е първият филм, чиято премиера в YouTube канала на БНТ ще даде начало на поредицата, посветена на месеца на Антарктида. Филмът показва неизлъчвани кадри от подготовката на първата експедиция година преди тя да се реализира. Във филма разказват и участниците в това пътуване, което ще сложи началото на едно достойно присъствие на България на ледения континент. С излъчването на този филм започна и поредицата от събития и прожекции през декември на Българския антарктически институт и на Регионалния исторически музей - София в Ларгото.

Тази година беше отбелязана 30-ата юбилейна експедиция и 35 години от присъствието на България на Антарктида.

БНТ е била част от всички експедиции и е съхранила паметта за първопроходците в своите архиви. Сега те са дигитализирани и могат да станат достояние на широката публика през интернетканалите на БНТ.

До края на месеца ще бъдат качени 13 филма в Youtube канала на БНТ, които ще бъдат представяни всеки петък, събота и неделя.

Декември се отбелязва като месец на Антарктида от 2010 г. Поводът е, че на 1 декември 1959 г. е подписан Антарктическия договор, който постановява, че "Антарктика трябва да бъде използвана изключително за мирни цели и гарантира свободата на научните изследвания; подпомага международното научно сътрудничество; отхвърля възможността за спорове за териториален суверенитет между страните по договора. България е една от 48-те страни подписали този договор.

Но освен това тази година ще бъде отбелязана в историята на антарктическото ни присъствие, с първото плаване на български кораб до ледения континент. Корабът "Св. Св. Кирил и Методий" се управлява от Българския антарктически институт и Висшето военноморско училище и той ще ускори неимоверно научните изследвания.

Екип на БНТ ще се качи на кораба и ще има възможност да документира и това преломно за българските полярни изследвания плаване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС предлагат държавата да поеме контрола върху "Лукойл" при нужда
ДПС предлагат държавата да поеме контрола върху "Лукойл" при нужда
Задържаха на АМ "Марица" мъж, превозващ нелегални мигранти
Задържаха на АМ "Марица" мъж, превозващ нелегални мигранти