НОВИНИ

БНТ с престижна награда от "Банско филм фест 2023"

Голямата награда в 22-ото издание на фестивала за планинарско и приключенско кино грабна словашката лента „Гранд каньон“, която пренася зрителя по бързеите на река Колорадо в опит да бъдат разкрити мистериите на големите реки

бнт престижна награда банско филм фест 2023
Снимка: "Банско филм фест 2023"
bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 25.11.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

БНТ спечели престижна награда от фестивала за планинарско и приключенско кино "Банско филм фест 2023", след като лентата„Да бъдеш Христо Пимпирев“ с автор Мария Чернева беше отличена за най-добра българска телевизионна продукция.

Голямата награда в 22-ото издание на фестивала пък грабна словашката лента „Гранд каньон“. Продукцията на режисьора Павол Барбаш пренася зрителя по бързеите на река Колорадо в опит да бъдат разкрити мистериите на големите реки.

Наградата „Петър Атанасов“ получи лентата „Пионери“ на италианеца Алесандро Белтрам, а „Мимолетно“ от Великобритания е победител в категория „алпийски спортове и приключения“.

За цялостна реализация в екстремни условия призът е за френския „В сянката на Чамланг“. Наградата на Община Банско взе испанския „По стъпките на Карим“, а специалният приз на журито отиде при „Жадис“ от Франция.

Най-добър български филм е „Прегръдката на Хималаите“ на Велико Карачивиев, докато в новата категория за късометражен филм победата е за „Гнездото“ от Исландия.

Днес в България за своите презентации на фестивала пристигнаха легендарният алпинист и екстремен скиор Ханс Камерландер, както и световната шампионка по ледено катерене Инес Паперт.

"Искаме да мотивираме себе си. Да мотивираме и публиката - да разбере и да изживява велики моменти. Искаме да научат повече за живота на алпинистите и катерачите. За нас това също ще бъде различно изживяване", сподели пред камерата на БНТ Паперт.

"Ледът е прекрасно нещо. Много години съм катерил по ледове, но сега сякаш се радвам повече на снега по един по-различен начин", разкрива Камерландер.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Педиатрията в София се справя с липсата на ток с алтернативен източник
Педиатрията в София се справя с липсата на ток с алтернативен източник
Ивет Лалова проведе своя първи мастър клас в София
Ивет Лалова проведе своя първи мастър клас в София