НОВИНИ

БНТ става част от международна мрежа за проверка на фалшиви новини

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:54, 05.02.2023
Чете се за: 04:10 мин.
Общество
Слушай новината

Лъжите, дезинформацията, новините, предадени по подвеждащ и заблуждаващ начин - срещу всичко това се създава българо-румънска обсерватория, която да е част от мрежата на Европейската обсерватория за цифрови медии. Това е целта на проект, ръководен от Института "Гейт" в България. Отделът по фактчекинг на БНТ, който е минал през обучение на Франс прес, също се включва в проекта. Целта е страната ни да излезе от дъното на класацията по Индекс на медийна грамотност. В тази класация България е последна след страните в Европейския съюз.

Росен Босев, Агенция Франс прес: "Това е една публикация от началото на годината, свързана с посещението на украинския президент Зеленски във Вашингтон, когато той подари украинското знаме - появи се тази публикация с твърдението, че присъстват инициалите на SS".

Публикация на български, с която се заемат във Франция. Франс прес, отделът за проверка на факти, в който е и българският журналист Росен Босев.

Росен Босев, Агенция Франс прес: "Открихме оригиналната снимка, което ни позволи да увеличим изображението, да го обърнем и да видим всъщност, че това не е SS, а е 46, което е номер на поделение в украинската армия".

Един от всички опровергани митове. Сега проект в България ще опита да опровергае и последното ни място в класацията за медийна грамотност в Европейския съюз.

Доц. д-р Милена Добрева, институт "Гейт", СУ "Св. Климент Охридски": "В следващите 30 месеца да се постави основата на една такава обсерватория, която привлича участници от различни институции, които имат отношение по темата откриване и противодействие на дезинформацията".

Един от тези участници е именно БНТ, където проверката на факти е задължително правило.

Даниел Чипев, главен продуцент на "По света и у нас": "Зрителят трябва да е убеден, че всяка една новина, която вижда в ефира на БНТ или която чете на bntnews.bg е проверена. Имаме изработени стандарти за проверка на информацията. Работим на принципа: По-добре малко по-късно, но да сме сигурни в това, което казваме. Сега с този проект ние просто ще успеем да развием тези наши умения и ще придобием ноу-хауто на утвърдени медийни групи".

По света цели отдели по фактчекинг работят това: следят под лупа изказванията на политиците, снимките, които стават популярни и видеата, които целят да внушат нещо.

Томасо Канета, координатор на проверка на факти в Европейската обсерватория за цифрови медии: "Ако политик каже: Има много мигранти в страната ни - това е мнение и ние не можем да го проверим. Но ако каже: Имаме 5 милиона мигранти на наша територия - тогава вече ние сме на ход и можем да видим така ли е наистина".

За да сложат печат истина или лъжа, фактчекърите са минали през няколко проверки. И самите те са признати от Европа за фактчекъри.

Томасо Канета, координатор на проверка на факти в Европейската обсерватория за цифрови медии: "Нито една статия не е написана само от един човек. Тя минава през погледа и проверката на няколко души, за да бъдат елиминирани всички мнения, всички предубеждения".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Чочев: Надявам се пак да играя в чужбина
Ивайло Чочев: Надявам се пак да играя в чужбина
Симона Петкова: Женският футбол не е на пиедестал в България
Симона Петкова: Женският футбол не е на пиедестал в България