НОВИНИ

Боевете в Харковска област продължават, около 1800 са евакуирани от Вовчанск

Москва твърди, че е превзела пет села

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:25, 11.05.2024
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Инна и Наталия се сред жителите на Вовчанск, които са решили да се евакуират, и вече се намират в Харков. Стреляше се непрекъснато, имаше много дим, разказват жените.

"Всичко беше в руини. През цялата нощ имаше дим навсякъде. Вовчанск вече не е това, което беше...", разказва Инна Раковска, жител на Вовчанск.

"Кой да е спал? Никой не е спал. Съседите звъняха, питахме се кой как е, притеснени сме. Мисля, че ще се върнем и всичко ще е наред. Мисля, че нашите момчета ще се справят", споделя Наталия Сазнова, жител на Вовчанс.

Вовчанск на около 70 км от Харков и на около 6 км от границата с Русия, беше сред първите мишени на руската атака. От района вече са евакуирани около 1800 души. Водят се тежки сражения около селата Стрилеча, Пилне и Борисовка, но нашите бойци ще устоят, увери губернаторът на Харков, Олег Синегубов.

"Ситуацията е изцяло под контрол. Врагът не ни изненада. Беше спрян от нашите бригади, разположени в тази посока, за да ни пазят. По отношение на Харков - няма причина да бъде обявявана евакуация. Наясно сме с възможностите на врага и с какво разполага на север от нас. Разбираме и посоката, в която биха могли да поемат. Въпреки това - към момента няма заплаха за Харков", посочи Олег Синегубов, губернатор на Харков.

Президентът Володимир Зеленски потвърди, че Русия се опитва да разшири действията си на украинска територия. По думите му врагът може да бъде победен само с оръжия, които са реално доставени, а не само обещани.

От месеци Киев говори са потенциална руска атака и действията на Москва до голяма степен не бяха изненада за украинците. Според западни военни експерти руснаците нямат капацитет да превземат Харков, но отварянето на нов фронт ще отслаби украинските сили.

Руската офанзива стана повод Вашингтон да обяви нов пакет военна помощ за Киев. Той е на стойност 400 млн. долара и е третият финансов транш за последните три седмици. В близките дни Украйна чака противоракетни системи от Германия и средства за възстановяване на енергийния сектор от Белгия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пореден път хиляди грузинци протестират срещу закона за „чуждестранните агенти“
За пореден път хиляди грузинци протестират срещу закона за „чуждестранните агенти“
Виляреал победи Севиля с гол в 97-та минута
Виляреал победи Севиля с гол в 97-та минута