НОВИНИ

Бойко Борисов се срещна с Вселенския патриарх в Истанбул

бойко борисов срещна вселенския патриарх истанбул
bnt avatar logo
от БНТ
16:29, 29.11.2022
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

В профила си във Фейсбук той сподели, че за него е била Божия благословия, голяма чест и невероятна духовна радост в навечерието на Андреевден да посети българската църква “Свети Стефан” .

“Преди 4 години, на 8 януари 2018 г., заедно с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган заедно открихме възстановения уникален български храм край брега на Златния рог, известен като Желязната църква”, посочва Борисов.

След молебена в храма Високопреподобният архимандрит Харалампий - духовен ръководител на православните българи в Града на Босфора подари на Борисов отломък от един от камъните, с които е бил измъчван и страдалчески убит св. Стефан. Дарът е поднесен на българската църква “Св. Стефан” в Истанбул от Йерусалимската Патриаршия с нарочен акт.

“Затова днес тази свещена каменна реликва ми беше предадена в присъствието на екзарха на Йерусалимския Патриарх Теофил III. Аз от своя страна ще го подаря на новостроящия се православен храм “Св. Стефан” в Южния парк в София", заяви Борисов.

По късно Бойко Борисов се срещна и с Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей.

"Изказвам най-дъбоката си синовна признателност и осъзнавам изключителната отговорност, че съм удостоен от Първосветителя на вселенското Православие с Орден “Кръст - Христос Вседържител” на Майката-Църква във връзка с 130-годишнината от полагането на Основния камък на Желязната църква “Св. Стефан” в Истанбул, възстановена благодарение на споразумението между нашето правителство и моя голям приятел - президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган", заяви Бойко Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъб Донев отговори на Нинова: МС никога и никъде не е изразявал позиция за участие във война
Гълъб Донев отговори на Нинова: МС никога и никъде не е изразявал позиция за участие във война
Националната библиотека на Катар - културна перла в пустинята
Националната библиотека на Катар - културна перла в пустинята