НОВИНИ

Борислав Сарафов: Катастрофиралият на АМ "Струма" автобус се е движил с несъобразена скорост

bnt avatar logo
от БНТ
08:11, 14.12.2021
8171
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Разследването за катастрофата на АМ "Струма" е към финалната си права и очакваме окончателните заключения на назначените експертизи - съдебно-медицинска, автотехническа, пожаротехническа и комплексна. Това може би ще стане още преди Коледа, заяви в "Денят започва" заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Скоростта е била по-скоро несъобразена и по всяка вероятност е надхвърляла 90 км/ч. Това означава, че може и да е имало манипулация на превозното средство, тъй като повечето пътнически автобуси имат технически ограничения да не прехвърлят определена скорост.

"Като цяло изискванията към един професионален водач на автобус са по-завишени, отколкото за всеки един водач. Затова е необходимо и скоростта да е била съобразена в онзи момент, независимо от маркировката от пътните условия. Да, възможно е пътната маркировка да не е отговаряла и тя очевидно не отговоря на изискванията, но няма никаква причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка. Тя предполага шофьорът да бъде по-внимателен и да шофира със съобразена скорост", заяви Сарафов.

Мнението на разследващите е, че най-вероятно причината за катастрофата е човешка грешка.

Борислав Сарафов е съгласен, че съдебна реформа в страната е необходима, но не по отношение на структурата, а на устройствените правила.

"Те са инструментариумът, с който работим срещу престъпността. Знаете, че Наказателният кодекс е от 1968 година - неколкократно кърпен и осъвременяван, но не може да обслужи новите обществено-политически, социални и икономически условия в страната", заяви той.

Гешев: Искаме да работим в синхрон с МВР, а не да се води война срещу прокуратурата

Сарафов обясни, че и преди са прехвърчали искри между МВР и прокуратурата. Категоричен е, че нито обществото, нито институциите печелят от такива конфликти.

"Аз не съм убеден, че има война между институциите, защото мисля, че всъщност по повечето казуси, по които работят и МВР, и прокуратурата, има разбирателство", каза Сарафов.

Той изрази и своята версия по делото за "Хемус" - полицаите, които работят по казуса, са притиснали с доказателства обвиняемия, а той от своя страна е решил да сътрудничи и да свидетелства срещу тези над него - на които се предполага, че е давал парите.

Заместник главният прокурор подчерта, че българското законодателство не позволява облекчаване на процесуалната съдба срещу показания за други съучастници.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото правителство провежда първото си заседание
Новото правителство провежда първото си заседание
Президентът Джо Байдън ще посети Кентъки, най-засегнатият щат от серията торнада
Президентът Джо Байдън ще посети Кентъки, най-засегнатият щат от серията торнада