НОВИНИ

Международен одит за инцидента на "Струма": Мантинелата е преинсталирана, вероятно заради предишно ПТП

международен одит инцидента струма мантинелата преинсталирана вероятно заради предишно птп
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 02.12.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Институтът за пътна безопасност възложи на международен одитор да направи безпристрастна експертна проверка на пътните условия преди настъпването на тежкия инцидент на АМ "Струма".

От проверката се констатира, че обезопасителните пътни системи (мантинели), не са монтирани съгласно изискванията. В района на пътния инцидент са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите.

В конкретния случай в средната разделителна ивица е имало преинсталация на съоръжението. Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък, съобщават от Института за пътна безопасност.

Съединението на мантинелата е монтирано неправилно с два болта вместо с четири, каквото е изискването. Това е и причината мантинелата да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобусът.

Фаталният участък на "Струма" 20 години е в експлоатация без Акт 16

Също така е констатирано, че има липсващи знаци и повредена маркировка. Съгласно Закона за пътищата чл. 36м ал.2 Агенция "Пътна инфраструктура" извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за гарантиране на достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка.

В Института за пътна безопасност е постъпила информация, че Областно пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди произшествието. Също така е изпратен доклад в АПИ. Тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи.

С целия доклад на международния одитор може да се запознаете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият парламент одобри задължителната COVID ваксинация за над 60-годишните
Гръцкият парламент одобри задължителната COVID ваксинация за над 60-годишните
Реал (Мадрид) пречупи Атлетик (Билбао) с гол на Бензема
Реал (Мадрид) пречупи Атлетик (Билбао) с гол на Бензема