НОВИНИ

Борисов във Виена на среща с евролидери за разпределянето на ваксините

борисов виена среща евролидери разпределянето ваксините
bnt avatar logo
от БНТ
13:24, 16.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Бойко Борисов участва в работна среща във Виена с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

Срещата се провежда в австрийската столица след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

В хода на срещата във Виена днес българският премиер ще подчертае, че държавите членки следва да получават доставките на ваксини, съгласно договорените от Европейската комисия и производителите количества.

От изключително значение е доставките изпращани до държавите членки, да бъдат изпълнявани едновременно и пропорционално на населението в страните членки. Само по този начин ще се постигне едновременен за целия ЕС колективен имунитет е становището на министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът ще посочи пред лидерите във Виена, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено и за доставките, а не само за поръчаните количества. Чрез този механизъм ще се гарантира едновременно изпълнение на фазите по ваксинационните планове и ваксинирането на лицата от рисковите групи население.

Едновременното постигане на колективен имунитет на ниво ЕС се очертава като единствения възможен изход към момента за възстановяване от пандемията, предизвикана от COVID-19, е становището на министър-председателя Борисов.

Във Виена българският премиер ще проведе и двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чеферин: Решаваме за градовете домакини на Евро 2020 на 20 април
Чеферин: Решаваме за градовете домакини на Евро 2020 на 20 април
НХЛ - резултати
НХЛ - резултати