НОВИНИ

Боян Магдалинчев: Изборът за председател на ВКС не е предрешен

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 01.10.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Изборът на г-н Панов за председател на ВКС беше в резултат на номинация от членовете на тогавашния Висш съдебен съвет, след това изборът на г-н Чолаков като председател на ВАС беше номинация на пленума на ВАС, главният прокурор беше номинация на прокурорската колегия на ВСС. Изборът за председател на ВКС не е предрешен. Възможно е дори да няма избор. Това коментира в "Денят започва" представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

"Пленумът на ВСС, органът, който избира тримата големи в системата, има правото да преценява качествата на кандидатите, които са предложени. Той няма ангажимент непременно да избере", допълни Боян Магдалинчев.

По думите му, ако няма избран кандидат, пленумът на ВСС възлага на някой от заместник-председателите на ВКС да изпълняват функцията на председател до избора на нов председател.

На 7, 14, 21 и 28 октомври могат да се номинират кандидати за председател на Върховния касационен съд, добави Боян Магдалинчев.

"В закона е разписано, че процедурата за избор на председател на ВКС се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичане на мандата на настоящия председател на Върховния касационен съд. Неговият мандат изтича на 10 февруари 2022 година. Кандидатури по закон трябва да се издигат в четири последователни заседания след заседанието, на което е прието решението за откриване на процедурата. Вчера с решение по точка 1 от дневния ред на заседанието на пленума на ВСС беше открита процедурата. Така че на 7, 14, 21 и 28 октомври могат да се номинират кандидати за председател на Върховния касационен съд", обясни Боян Магдалинчев.

Според него по-добре би било да има повече от един кандидат за председател на ВКС, още повече че законът позволява такава възможност.

"В закона е предвидена възможност да номинират кандидати три субекта – не по-малко от трима членове на съдийската колегия, пленумът на Върховния касационен съд и министърът на правосъдието", каза още Боян Магдалинчев.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията задържа двама за отглеждане на марихуана, направили оранжерия в къща
Полицията задържа двама за отглеждане на марихуана, направили оранжерия в къща
Проф. Герджиков: ГЕРБ е готова да подкрепи моята кандидатура за президент
Проф. Герджиков: ГЕРБ е готова да подкрепи моята кандидатура за президент