НОВИНИ

Божидар Саръбоюков: Това е моята дисциплина, разочарован и доволен съм

божидар саръбоюков остана косъм медалите дебюта мъжете лека атлетика зала
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:04, 06.03.2023
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Божидар Саръбоюков завърши на четвърто място в скока на дължина на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Истанбул през уикенда.

Той призна за разочарование, но е обнадежден, че предстоят още по-добри резултати.

"Разбира се, че съм малко разочарован, четвърто място е едно от най-гадните, все пак на косъм от медала, само три сантиметра ме разделиха от него. В същото време съм доволен, защото четвърто място за дебют на такова голямо състезание е успех и се надявам да представям България по още по-хубави поводи", сподели 18-годишният състезател.

Саръбоюков се представи отлично в дебюта си на голямо състезание и остана само на три сантиметра от бронзовия медал, но изрази радост, че е премерил сили с олимпийския шампион в дисциплината Милтиадис Тентоглу.

"Много щастлив бях, когато разбрах, че се класирах на Европейското първенство за мъже и жени, все пак там са един от най-добрите скачачи в световен мащаб. Не смятам, че това беше максимумът, имаше опити с малки фалове, които бяха много по-добри, но смятам, че всичко става стъпка по стъпка. Тентоглу е една класа над нас, радвам се, че го видях и се състезавах с такива големи състезатели. Това заздравява моята психика и в бъдеще ще съм с още по-голямо самочувствие. Трябваше да покажа всичко, на която съм готов, и смятам, че все пак направих това, което мога", допълни той при завръщането си в България.

Миналото лято Саръбоюков спечели сребърен медал във високия скок на Световното първенство за младежи в Колумбия, но към момента той ще се съсредоточи в скока на дължина.

"Засега това ще е окончателно нашата дисциплина, не сме мислили за нещо друго. Лятото предстои европейско първенство за моята възраст, под 20 години, световно за мъже и жени, надявам се да покажа всичко от себе си", добави той.

Треньорът му Димитър Карамфилов оцени високо представянето на своя възпитаник.

"Оценявам представянето като много добро, подготовката мина по план, както бяхме решили да постигнем тези резултати. Отидохме за класиране на финал, а за малко да вземем медал. Само три сантиметра не му достигнаха за това отличие, но още в самото начало на състезанието един изтъкнат български треньор - Георги Помашки - каза "третото място е свободно за вас". Малко не ни достигна да грабнем медал, но той е още само на 18 години, тепърва ще очакваме от него големи резултати. Това най-много ме радва, един състезател, когато успее да покаже своите способности на такова голямо състезание, той ще расте като голям състезател. Това тайно си го мислим още от миналата година - да постигнем класиране за Олимпиадата. Дали по ранкинг или с покриване на норматив, това вече времето ще покаже, но той има голям потенциал и смятам, че може дори да покрие норматив за Олимпиадата", заяви той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха контрабандни сексуални стимуланти на "Дунав мост 2"
Задържаха контрабандни сексуални стимуланти на "Дунав мост 2"
Пожар унищожи голяма част от бежански лагер в Бангладеш
Пожар унищожи голяма част от бежански лагер в Бангладеш