НОВИНИ

Бриджъртън 3: Била ли е чернокожа кралицата на Великобритания Шарлота?

Наближаващата премиера на третия сезон на "Бриджъртън" възроди спекулациите за произхода на кралица Шарлота

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:31, 07.05.2024
Чете се за: 06:42 мин.
Още
Бриджъртън
Слушай новината

На 16 май е премиерата за България на третия сезон на сериала "Бриджъртън". През последните няколко години поредицата на "Нетфликс" придоби широка популярност. В него чернокожи актьори играят херцози и херцогини в паралелна реалност на английското висше общество през 18-и век.

Английската кралица Шарлота фон Мекленбург- Щрелиц също е изиграна от две чернокожи актриси - Голда Рошевел и Индия Амартейфио.

Снимки: БТА

Различни сайтове публикуват информация с твърдението, че кралица Шарлот, изиграна от Голда Рошевел, е смятана за първия член от смесена раса в британското кралско семейство. Твърди се още, че тя произлиза от Маргарита де Кастро и Соуса - чернокож клон на португалския кралски двор.

Вярно ли е, че кралица София-Шарлота фон Мекленбуг-Щрелиц, съпругата на крал Джордж Трети, е била чернокожа или от смесена раса?

София-Шарлота фон Мекленбург-Щрелиц е родена през 1744 година и е германска принцеса от херцогството Мекленбург-Щрелиц, с главен град Миров. Херцогството е разположено в сегашна Северна Германия.

През 1761 г. Шарлота се жени за краля на Великобритания Джордж Трети и става английска кралица. Двамата имат петнайсет деца. Шарлота е майка на кралете Джордж Четвърти и Уилям Четвърти и баба на кралица Виктория. Тя е пра-пра-пра-пра-пра баба на сегашния крал Чарлз Трети.

За появата на чернокожите актриси в ролята на Шарлота способстват спекулациите за африканския произход на кралицата, които се появяват още през 1940 година. В спорната книга "Пол и раса" американо-ямайският автор Джоел Роджърс твърди, че Шарлота има афроамерикански черти заради широкия ѝ нос и пълните устни, запечатани в портрета на Алън Рамзи от 1761.

Посочва се и цитат на английския писател Хоръс Уолпол (1717 - 1797), че "ноздрите ѝ са твърде широки, устните ѝ също имат недостатъци".

През 1999 г. Марио де Валдес и Коком разширява твърденията, че кралицата е била чернокожа като казва, че всичко това се дължи на африканските ѝ корени. Той твърди, че кралицата произхожда от Маргарита де Кастро и Соуза - португалска дворянка от 15-и век. Маргарита пък била далечна наследница на крал Алфонсо Трети (1210 - 1279) и любовницата му Мадрагана.

Мадрагана, според някои историци, била мавърка (маври са наричани средновековните жители на Северна Африка). И именно от нея идвали африканските черти на кралица Шарлота. Трябва да се уточни, че макар маврите да са от Северозападна Африка, не е задължително те да имат африкански черти - широк нос и дебели устни. Това е примерно изображение на мавър от 1600 година:

А това е генеалогичното дърво, което през Маргарита води от Мадрагана до Шарлота.

Теорията, че Мадрагана е била мавърка, е опровергана от други историци. През 18-и век историкът и католически свещеник Антонио Каето де Соуса изучава задълбочено родословието на португалските монарси и открива, че най-вероятно Мадрагана е била мосарабка, а не мавърка. Мосараби са наричани християните в Андалусия под мюсюлманско управление от 711 до 1492 година. Те са потомци на местно романско и вестготско население. Запазват християнската си религия, но възприемат елементи на арабския език и мюсюлманската култура.

Дори Мадрагана да е била мавърка, между нея и кралица Шарлота има петнадесет поколения. Генетически не е възможно, при толкова много хора между тях, които не са носители на африкански гени, кралицата да ги наследи.

Чрез наследничката от шесто поколение на Мадрагана - Маргарита де Кастро и Соуза, би трябвало гените на Мадрагана да преминат в почти всички немски княжески дворове (това се вижда от генеалогичната линия), но за никой друг немски аристократ няма твърдения за африкански външен вид. Дори за собствения брат на Шарлота - Адолф Фридрих Четвърти, херцог на Мекленбург-Щрелиц.

Нито едно от петнадесетте деца на кралица Шарлота няма африкански черти. Нито първородният ѝ син крал Джордж Четвърти, нито другият ѝ син - крал Уилям Четвърти, нито внучката ѝ кралица Виктория.

Крал Джордж Четвърти

Крал Уилям Четвърти

Няма други потрети, освен този на Алън Рамзи, които да показват кралица Шарлота с толкова широк нос и пълни устни или пък с вид на мулатка.

Портрет от Томас Лорънс, 1789

Потрет от Джошуа Рейнолдс, 1779

Портрет от Томас Гейнсбъро, 1781

Портрет от Йоан Зиесенис, 1761

Дори на портрета от Алън Рамзи кралица Шарлота е със светли очи, нещо което е изключително неспецифично за хората с африканска кръв.

И ако заключим - няма доказателства прародителката на Шарлота от 15-о поколение Мадрагана да е била с мавърски корени и африкански черти. По-скоро е била мосарабка, християнка. Дори Мадрагана да е била мавърка, при толкова далечна връзка Шарлота едва ли би наследила нейните черти. Никой друг от аристократите, наследници на Мадрагана, не е обявен за тъмнокож. Нито един от наследниците на Шарлота няма африкански черти. Другите нейни портрети не показват африкански черти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските национали по плуване започнаха лагер в Бургас
Българските национали по плуване започнаха лагер в Бургас
Отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията
Отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията