НОВИНИ

Брюксел инвестира над 10 милиарда евро в авангардни иновации

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:08, 18.03.2021
Чете се за: 07:15 мин.
По света
брюксел инвестира милиарда евро авангардни иновации
Слушай новината

Европейската комисия стартира Европейския съвет по иновациите (EИС) с бюджет от над 10 милиарда евро за периода 2021-2027 г., с цел да се разработват и разширяват авангардни иновации.

ЕИС ще съчетава научни изследвания в областта на нововъзникващите технологии с програма „Ускорител“ и специален фонд за дялово участие - Фонда на Европейския съвет по иновациите, с цел разгръщане на иновативни стартиращи предприятия, както и малки и средни предприятия (МСП).

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, добави:

„Европейският съвет по иновациите е най-амбициозната инициатива на Европа за подкрепа на преломните открития, от които Европа се нуждае, за да се възстанови от икономическата криза и да ускори прехода към екологична и цифрова икономика. Чрез инвестиране във визионерски научни изследвания и иновативни дружества той ще укрепи технологичната независимост на Европа, ще спомогне за разгръщането на стотици от най-обещаващите стартиращи предприятия на Европа и ще проправи пътя за бъдещото Европейско пространство за иновации“.

Основни новости в Европейския съвет по иновациите:

Програмата „Ускорител“ на ЕСИ подпомага малки и средни предприятия, по-специално стартиращи предприятия и отделени дружества, да разработват и увеличават мащаба на преломни иновации. В програмата „Ускорител“ се прилага нова, удобна за иноваторите система за кандидатстване, чрез която стартиращите предприятия и малките и средни фирми могат да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура.

Екип от ръководители на програми на ЕСИ ще отговаря за разработването на визии за технологични и иновационни пробиви (като например клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород или инструменти за лекуване на мозъчно заболяване), за управлението на портфейли на проекти на ЕСИ и за обединяването на заинтересовани страни, за да се осъществят тези визии.

Въвеждат се нови мерки в подкрепа на жените новатори, например програма за жени на ръководни длъжности. В партньорство с мрежата „Enterprise Europe“ талантливи жени новатори, както и всички иновативни МСП от по-малко известни в тази сфера региони ще бъдат подпомагани да кандидатстват, с което се спомага за преодоляване на разделението в областта на иновациите.

Възможности за финансиране през 2021 г.:

Финансиране по програма „Ускорител“ на ЕСИ, с бюджет 1 милиард евро, за стартиращи предприятия и малки и средни предприятия цел разработване и увеличаване на мащаба на високоефективни иновации, които имат потенциал за създаване на нови пазари или да предизвикат смущения в съществуващите.

С него се предлага уникално смесено финансиране, което съчетава частен капитал (или квазикапитал, като например конвертируеми заеми) между половин милион и 15 милиона евро чрез фонда на ЕСИ с безвъзмездни средства в размер до 2,5 милиона евро. От общия размер 1 милиард 495 милиона евро са предназначени за авангардни иновации в рамките на европейския зелен пакт и за стратегически цифрови и здравни технологии.

„Изследвач“ на ЕСИ за мултидисциплинарни изследователски екипи, с бюджет от 300 милиона евро, за визионерски научни изследвания, които имат потенциал да доведат до технологични пробиви. Изследователските екипи могат да кандидатстват за безвъзмездни средства в размер до 4 милиона евро.

Основната част от финансирането се предоставя чрез открити покани за представяне на предложения без предварително определени тематични приоритети, докато 132 милиона евро се отпускат за пет конкретни предизвикателства в рамките на „изследвача“. съзнателен изкуствен интелект, инструменти за измерване активността на мозъка, клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород и изкуствени живи материали.

Схемата на ЕСИ за финансиране на прехода е предназначена за претворяване на резултатите от научни изследвания във възможности за иновации - бюджет: 100 милиона евро. В центъра на първата покана за представяне на предложения по схемата на ЕСИ за прехода са резултатите от проекти по пилотния инструмент „Изследвач“ на ЕСИ и проекти за доказване на изпълнимостта на концепция в рамките на Европейския научноизследователски съвет - целта е да се доразвиват технологии и да се изгради икономическа обосновка за конкретни приложения.

Всички проекти на Европейския съвет по иновациите имат достъп до услуги за ускоряване на бизнеса, които осигуряват инструктори, наставници и експертни знания, възможности за партньорство с предприятия, инвеститори и други, както и редица услуги и прояви.

Награди на Европейския съвет по иновациите:

В рамките на Европейския съвет по иновациите се присъждат няколко награди, за да се отличат тези, които оформят бъдещето на иновациите в Европа.

С наградата на ЕС за жени иноватори се отличават най-талантливите жени предприемачи от целия ЕС и от държавите, асоциирани към „Хоризонт Европа“, които са основали успешно дружество и са реализирали иновация на пазара.

Наградата „Европейска столица на иновациите“ (iCapital) е признание за ролята, която градовете играят за оформянето на местната екосистема за иновации и насърчаването на преломни иновации. През тази година наградата включва нова категория, „Европейски град с нарастващи иновации“, която е насочена към градовете с население над 50 000 и под 250 000 жители.

Целта на европейския конкурс за социални нововъведения е да се стимулират, подкрепят и възнаграждават социални иновации, които ще помогнат на хората и организациите да идентифицират, развиват и повишават уменията, от които ще се нуждаят, за да се приспособят към един променящ се свят и да имат успех в него.

Европейските награди за обществени поръчки за иновации имат за цел да се даде заслужено признание на публични и частни купувачи в цяла Европа, които полагат усилия за насърчаване на обществените поръчки за иновации и намират новаторски начини за възлагане на тези решения.

Кандидатури за наградите на ЕС за жени иноватори и за „Европейска столица на иновациите“ се приемат от днес, а за останалите две - по-късно тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НБА - резултати
НБА - резултати
ЦИК показа бюлетините и машините, с които ще гласуваме
ЦИК показа бюлетините и машините, с които ще гласуваме