НОВИНИ

Брюксел предлага повече правомощия за ЕС при здравни кризи

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:04, 11.11.2020
Чете се за: 01:54 мин.
По света
брюксел предлага повече правомощия здравни кризи
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи днес набор от предложения за засилване на ролята на ключови европейски агенции при бъдещи здравни кризи. За по-активната борба с пандемията от COVID-19 и с бъдещи извънредни здравни ситуации е необходима засилена координация на равнище ЕС, смята Еврокомисията.

Днешните предложения са насочени към преработване на съществуващата правна рамка в областта на сериозните трансгранични заплахи за здравето и към засилване на ролята на ключови агенции на ЕС по отношение на подготвеността и реакцията при кризи, по-специално на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA).

За да се създаде един по-солиден мандат за координация от страна на Комисията и агенциите на ЕС, Комисията предлага нов регламент относно сериозните трансгранични заплахи за здравето. В новата рамка са залегнали:

Повишаване на готовността: Ще бъде разработен план на ЕС за готовност при пандемия и действия в случаи на здравни кризи и ще бъдат формулирани препоръки за приемане на планове на национално равнище, заедно с комплексни и прозрачни рамки за докладване и одит. Подкрепа при изготвянето на националните планове ще окажат Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и други агенции на ЕС. Комисията и агенциите на ЕС ще проведат одит и стрес тестове на плановете.

Укрепване на наблюдението: На равнището на ЕС ще се създаде укрепена и интегрирана система за наблюдение, която ще използва изкуствен интелект и други авангардни технически възможности.

Подобрено докладване на данни: От държавите членки ще се изисква да засилят докладването по показателите на здравните системи (напр. наличност на болнични легла, капацитет за специализирана терапия и интензивно лечение, брой медицински обучен персонал и др.).

Строги мерки срещу COVID-19 в Европа: Кои държави въвеждат карантина?

Обявяването на поява на извънредна ситуация в ЕС ще задейства засилена координация и ще даде възможност за разработването на нужните с оглед на кризата продукти, доставката им и натрупването на запаси от тях.

От началото на пандемията Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и Европейската агенция по лекарствата са на първа линия на действията на ЕС за справяне с COVID-19. COVID-19 обаче показа, че и двете агенции трябва да бъдат подсилени и да им бъде даден по-солиден мандат, за да могат по-добре да защитават гражданите на ЕС и да се справят с трансграничните заплахи за здравето, смята Еврокомисията.

Мандатът на ECDC ще бъде подсилен, така че Центърът да може да оказва подкрепа на Комисията и държавите членки в следните области: епидемиологично наблюдение чрез интегрирани системи, даващи възможност за наблюдение в реално време, готовност и планиране на реакцията, докладване и одит, изготвяне на незадължителни препоръки и варианти за управление на риска, капацитет за мобилизиране и използване на Работната група на ЕС по въпросите на здравеопазването, която да подпомага реакцията на местно равнище в държавите членки, изграждане на мрежа от референтни лаборатории и на мрежа за субстанциите с човешки произход.

Мандатът на Европейската агенция по лекарствата ще бъде подсилен, така че тя да може да бъде фасилитатор на координираната реакция на равнището на Съюза, като следи и овладява риска от недостиг на критични лекарства и медицински изделия предоставя научни консултации относно лекарства, които могат да имат потенциал за лечение, превенция или диагностициране на заболяванията, причиняващи кризата, координира проучванията за следене на ефективността и безопасността на ваксините, координира клиничните изпитвания.

Нараства недоволството в Европа заради мерките срещу COVID-19

Днес Комисията определя и основните компоненти на бъдещия Орган за реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), като предложението за учредяването му ще бъде представено до края на 2021 г. Подобна структура би била важен нов елемент, който да оказва подкрепа за по-добър отговор на равнището на ЕС на трансграничните заплахи за здравето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подписка в Невестино с искане Кадин мост да бъде пуснат за коли и автобуси
Подписка в Невестино с искане Кадин мост да бъде пуснат за коли и автобуси
Правителството прие мерки във връзка с изпълнението на бюджета за 2020 г.
Правителството прие мерки във връзка с изпълнението на бюджета за 2020 г.