НОВИНИ

Цанко Цанков бе номиниран за "Мъж на годината" от Световната асоциация по плуване

За плувеца предстои маратона от Ocean 7 в протока Кук

цанко цанков атакувам световен рекорд плуване открити води
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:53, 29.01.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Единственият български състезател, който участва в най-трудните плувни маратони в света - Ocean 7 Цанко Цанков, беше номиниран в категория "Мъж на годината" в класацията на Световната асоциация по плуване в открити води - WOWSA.

Това стана факт благодарение на историческото преплуване на протока Каталина в САЩ през август миналата година.

Както е известно, Цанков е първият българин с два успешно завършени плувни маратони в света от най-трудните на планетата - Гибралтарския проток от Европа до Африка и Каталина в Тихия океан. WOWSA включи Цанков в Топ 40 от всички 616 състезатели, които са направили значими успехи в открити и ледени води през 2023 година.

Признанието дойде няколко седмици преди Цанков и неговия екип да се отправят към Нова Зеландия, където предстои поредното предизвикателство пред бургазлията - плувният маратон от Ocean 7 в протока Кук с дължина 23 километра и с температура на водата от 15°C.

"Това наистина е голямо признание за мен. Включването ми сред най-добрите състезатели в открити води от целия свят е повече от престижно и значимо. Радвам се, че комисия от WOWSA ме е оценила и номинирала сред 616 състезатели. Получих и специална диплома за постижението в протока Каталина и сертификат за успешното плуване в рамките на 10 часа и 33 минути. Голямата и крайна цел остава непроменена. Да бъда първият българин завършил и 7-те най-трудни плувни маратони на планетата. Вероятно това ще стане още през следващата година, но имайки предвид, че всяко участие е много скъпо откъм финанси може и да оставя един или два маратона и за 2026 година. Най-важното е да съм здрав и тренирам усилено от няколко месеца. В момента съм от една седмица на базата в Белмекен, където се подготвям двуразово и плувам по специално изготвена програма от треньорите ми. Ще остана тук до 6 февруари и след това продължавам подготовка в нашето море, въпреки ниските температури на водата, но трябва да създам навик на тялото да издържа в подобни условия. Посвещавам тази престижна номинация от WOWSA на всички българи и най-вече на родния ми град Бургас", сподели Цанко Цанков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три отбора подадоха заявки за домакинство на Купата на България по баскетбол при жените
Три отбора подадоха заявки за домакинство на Купата на България по баскетбол при жените
Ще отпаднат ли медицинските бележки за учениците - спор между институциите
Ще отпаднат ли медицинските бележки за учениците - спор между институциите