НОВИНИ

Цената на тока за бизнеса продължава да расте

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:18, 22.11.2021
9603
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
цената тока бизнеса продължава расте
Слушай новината

Цената на тока за бизнеса продължава да расте, но остава най-ниска в региона.

Според данните на energyLive в сегмента на борсата "Ден напред" цената у нас е 268,05 евро за мегаватчас. За сравнение в съседните страни - Румъния, Гърция и Сърбия, тя е по-висока, но с малко. Увеличението на борсовите цени у нас е над 4%.

Заради либерализиране на пазара на ток у нас, бизнесът е длъжен да купува ток през борсата. Най-голяма част от потребителите купуват именно от сегмента "Ден напред" - близо 70%. По дългосрочни договори се търгуват 30 на сто от предлаганите количества енергия. Така компаниите изцяло зависят от движенията на пазарите.

Друг проблем е, че много малка част от дружествата - около 10% се застраховат срещу високите цени на тока като си купуват фючърси.

Заради високите цени на тока и тежкото положение, в което изпадат фирмите, служебният кабинет разработи програма за подпомагане. Целта е от месечните сметки за ток през октомври и ноември да бъдат върнати на потребителите по 110 лева за мегаватчас.

Допълнителна помощ ще получат и малките фирми, които купуват електроенергия от пазара "Доставчик от последна инстанция" - между 15 и 30 лева.

Тази помощ обаче ще се плаща само още два месеца и половина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позиция на прессекретариата на президента за Крим
Позиция на прессекретариата на президента за Крим
Над 5000 домакинства в София ще бъдат с нови екологични печки
Над 5000 домакинства в София ще бъдат с нови екологични печки