НОВИНИ

Часове до края на 24-часовия срок, наложен от Израел за евакуация от северната част на Газа

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:00, 13.10.2023
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Хаос и паника в ивицата Газа и сблъсъци между палестинци и израелски войници в деня на петъчната молитва в Йерусалим и в Хеброн на Западния бряг.

Часове остават до края на 24-часовия срок, наложен от Израел за евакуация от северната част на Газа. Над един милион палестинци в района са разкъсвани между заповедта на Тел Авив и нареждането на Хамас никой да не напуска дома си. И ООН, и СЗО критикуваха Израел и предупредиха за тежки хуманитарни последствия.

Заповедта на Израел е всички жители на ивицата да се преместят на юг от долината Уади Газа. Става въпрос за една трета от територията на анклава. Евакуация е наредена в град Газа и два големи бежански лагера, а там е най-гъстонаселеният район.

Разселването на хората става на фона на продължаващи израелски бомбардировки и ракетни удари на Хамас, и очакване още този уикенд да започне сухопътна инвазия. От терористичната организация Хамас обявиха, че 13 от общо над 150 заложници вече са убити при израелските удари. Засили се и страхът, че ще се отвори нов фронт на север, след като ливанското движение Хизбула обяви, че е готово да се присъедини към Хамас.

Дъжд от листовки се сипе от небето на Газа. На тях пише "Евакуацията е за ваша безопасност, не се връщайте в град Газа до следващо нареждане, не приближавайте оградата с Израел".

По улиците на Газа цари хаос - от една страна Израел с призив за евакуация, от другата Хамас, които нареждат никой да не мърда от мястото си.

Хиляди поеха на път с най-необходимия багаж, някои пеша, други натъпкани в автомобили. И всичко това, докато от Газа продължават да летят ракети към Израел. А израелската армия продължава бомбардировките и струпва танкове в близост до границата с анклава.

"Дядовците ни преживяха това, сега и ние, прогонени сме. Газа е унищожена, нищо не остана, катастрофа е", заяви Мохамед Рока, жител на Газа.

"Предадохте ни, всички ни изоставихте! Къде са хората от Западния бряг? Къде са младите? Къде са мъчениците? Къде са хората, които трябва да ни защитават? И вашият ред ще дойде!", коментира Уисам ал Аабит, жител на Газа.

Елизабет Ел Накла - майка на съпругата на първия министър на Шотландия Хумза Юсаф, е блокирана в южна Газа и отправи емоционален призив:

"Това ще е последното ми видео. Всички от Газа се движат към нас. Един милион души без вода и храна, и продължават да ги бомбардират, докато се евакуират. Къде да ги настаним? Но първата ми мисъл е за всички хора в болницата, които не могат да бъдат евакуирани. Къде е човечността? Къде са човешките сърца, как може такова нещо да се случва в наши дни?", сподели Елизабет Ел Накла, бивша медицинска сестра.

ООН е получила уведомление от Израел за издадената заповед за евакуация рано тази сутрин.

"ООН смята за невъзможно над един милион души да се евакуират без тежки хуманитарни последствия. Организацията призовава тази заповед да бъде отменена, защото една вече трагична ситуация ще се превърне в истинско бедствие", заяви Роландо Гомез, говорител на ООН.

В района, който трябва да се евакуира, има 6 болници. От Червения кръст вече предупредиха, че няма да напуснат северната част на Газа:

"Уязвими пациенти, сред тях и в критично състояние, възрастни, деца, бебета, които зависят от животоподдържащи системи - да преместиш всички тези хора означава смъртна присъда за тях. Да искаш от здравните работници да го направя е повече от жестоко", каза още Тарик Ясаревич, говорител на СЗО.

Израелската армия публикува видеозапис от освобождаването на заложници, пленени от Хамас в събота.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Морехон донесе нов успех за България на Европейската купа по бокс
Йордан Морехон донесе нов успех за България на Европейската купа по бокс
Шпионският скандал с българи във Великобритания: Следващо заседание през ноември
Шпионският скандал с българи във Великобритания: Следващо заседание през ноември